Geschiktheid

Kan hardlopen je dikkere enkels geven?


Als je op dikkere enkels hoopt, moet je misschien meer doen dan rennen.

Afbeeldingsbron / Stockbyte / Getty-afbeeldingen

Eerst en vooral is hardlopen een cardiovasculaire oefening, dus het gaat je helpen de calorieën te verbranden die kunnen leiden tot vetverlies. Hardlopen kan je ook helpen spieren in het onderlichaam op te bouwen. Helaas zal er niet veel van die spieropbouw in de enkels gebeuren.

Anatomie van de enkel

Wat spieren betreft, je enkels hebben er niet veel - en degenen die ze hebben zijn vrij klein. Het enkelgebied bestaat voornamelijk uit botten en de ligamenten en pezen die de voet verbinden met het been, inclusief de grote achillespees die zich uitstrekt van uw kuiten tot uw hiel. Vet kan zich ophopen in dat gebied, maar over het algemeen is de omtrek van uw enkels een gevolg van de grootte van uw enkelbeenderen en het bijbehorende bindweefsel.

Als je te zwaar bent

Als je overtollig vet bij je hebt, is de kans groot dat een deel ervan zich ook rond je enkels heeft opgehoopt. Voor jou zal hardlopen waarschijnlijk niet leiden tot een dikker enkelgebied. In plaats daarvan verlies je waarschijnlijk algeheel lichaamsvet - inclusief vet rond je enkels - als gevolg van hardlopen.

Wanneer je dun bent

Als je relatief dun bent, verwacht dan ook geen duidelijke verandering in de dikte van je enkels. Het is waar dat gewichtdragende oefeningen, inclusief hardlopen, je kunnen helpen bij het opbouwen van botten. Het is echter de dichtheid van het weefsel in je botten die kan veranderen en meestal niet de buitendikte van het bot zelf. Tegen het midden van de jaren 20 heb je al je botmassa opgebouwd die je je hele leven lang zult hebben.

De enkelomvang veranderen

Het komt erop neer - om de enkeldikte te verliezen, een regelmatige looproutine te handhaven of andere soorten calorieverbrandende oefeningen te doen die tot vetverlies leiden. Om de enkelomtrek te krijgen, zou je het tegenovergestelde kunnen doen en proberen aan te komen door meer calorieën te consumeren dan je lichaam nodig heeft. Een andere optie is om te proberen de spieren op te bouwen die zich het dichtst bij de enkel bevinden. Kuitverhogingen en kuitpersen op een sleepers zijn twee van de oefeningen die helpen bij het opbouwen van de soleusspier, die vlak achter de achillespees loopt.

Bekijk de video: Gespierde kuiten? Uitleg over jouw kuitspieren en 5 spierversterkende kuit oefeningen. (September 2020).