Geschiktheid

Kunnen squats slecht zijn voor de knieën en de rug, zelfs met de juiste techniek?


Zelfs met een goede vorm kan de squat letsel aan de knieën en rug veroorzaken.

Digital Vision / Digital Vision / Getty Images

De squat is een effectieve oefening van het onderlichaam die de kracht verbetert, spiermassa ontwikkelt en de flexibiliteit verbetert. De oefening kan worden uitgevoerd met alleen lichaamsgewicht, met lichte gewichten of met zware gewichten, waardoor het een ideale oefening is voor zowel hardlopers als powerlifters. Het enige mogelijke probleem met de oefening is dat een belangrijk gewricht het grootste deel van de kracht van de lift draagt ​​- de knieën. Zelfs met precies de perfecte vorm, kan het doen van de squat letsel aan de knieën of rug veroorzaken, vooral als u probeert te veel gewicht op te heffen, of als u een eerdere blessure revalideert.

Heb je rug

Er zijn twee versies van de gewogen squat: de voorste squat en de achterste squat. Elke variatie hangt af van waar u de balk grijpt, en de voorste versie kan iets minder stress op uw bovenrug plaatsen. De rug squat, zelfs met precieze vorm, kan de schouders en bovenrug belasten. Beide versies van de squat grijpen in de achterste ketting, en hoewel een goede vorm het risico op letsel vermindert, kan elke beweging tegen weerstand een tweak of trek veroorzaken.

Gebogen knie

Beide versies van de gewogen squat raken de knieën op precies dezelfde manier. Het grootste deel van de beweging van de oefening wordt vergemakkelijkt door de knieën; perfecte vorm van de squat kan nog steeds letsel aan het gewricht, ligament of pezen van de knie veroorzaken. Elke eerdere knieblessure op enig moment in uw leven kan het risico op verergering van die blessure als gevolg van het uitvoeren van squats vergroten.

Overdrijf het niet

Goede vorm is niet de enige factor als het gaat om blessures als gevolg van squats, en geen van beide is eerdere blessuregeschiedenis. Overtraining kan milde tot ernstige verwondingen aan de knieën en rug veroorzaken als je gewoon te vaak squats, zonder voldoende hersteltijd in te stellen tussen de trainingen. De spieren en gewrichten die aangrijpen om de beweging van zowel de knieën als de achterste ketting tijdens de squat te vergemakkelijken, hebben ten minste één volledige rustdag nodig voordat ze opnieuw worden gewerkt; na verloop van tijd zullen te veel trainingen zonder hersteltijd het vermogen van gewrichten en pezen om te genezen of spierweefsel om volledig te regenereren verminderen. Dit vermindert uw vermogen om het gewicht tijdens de oefening met succes te ondersteunen en kan letsel veroorzaken.

Weeg uw opties

Zelfs met een goede vorm, goede gezondheid en een goede planning, kan de squat nog steeds letsel veroorzaken als u probeert te veel gewicht te tillen tijdens de oefening. Dit geldt vooral voor de knieën en de onderrug. Te veel gewicht op de halter zal de spieren gewoon belasten en trekken terwijl ze tijdens de oefening proberen omhoog of omlaag te drukken. Overgewicht maakt het ook moeilijk om een ​​precieze vorm te behouden; andere delen van het lichaam kunnen ongewild ingrijpen om de lift te ondersteunen en dit kan letsel veroorzaken.