Geschiktheid

Kan wandelen slecht zijn voor je knieën?


Ernstige knieblessures vereisen revalidatie voordat u weer gaat wandelen.

Hemera Technologies / AbleStock.com / Getty Images

Lopen wordt beschouwd als een veilige, aerobe activiteit met een lage impact voor gezonde personen, en het is er een die veel gezondheidsvoordelen oplevert. Als u een van de vele mensen bent die kniepijn ervaart, wilt u misschien andere vormen van oefening vervangen door lopen of wat vrije tijd nemen om een ​​blessure te laten genezen. Als je conditie niet ernstig is, zijn er enkele dingen die je kunt doen waardoor je je wandelprogramma kunt voortzetten. Het vervangen van uw schoenen, het versterken van de spieren rond de knie en het vergroten van de flexibiliteit kunnen allemaal helpen de druk te verlichten en pijn op het gewricht te verminderen.

Lopen kan helpen bij knieartrose

Een onderzoek uit 2014, gepubliceerd in Arthritis Care & Research, toonde aan dat personen met knieartrose een betere kniefunctie ervoeren die minstens 6000 stappen per dag liep. Uit een ander onderzoek van de Northwestern University in 2018 bleek dat golfers met knieartrose meer gezondheidsvoordelen ondervonden bij het lopen van de golfbaan dan bij het rijden in een golfkar. Klinische oefenfysioloog Beth Shepard maakt ook een lijst van stevige wandelingen tussen de oefeningen met weinig impact die mensen met artrose ten goede kunnen komen.

Degenen met knieartrose kunnen echter een helling willen lopen, waardoor de kniegewrichten minder worden belast. In een studie uit 2015, uitgevoerd door Ball State University, ontdekten onderzoekers dat mensen met knieartrose en knievervangingen die op een loopband op een loopband liepen minder druk op hun knieën ondervonden en meer versterking van de spieren van de onderste ledematen.

Ernstige knieblessures zijn een ander punt

Als uw kniepijn het gevolg is van schade aan de meniscus (de kraakbeenschijf tussen de botten van de knie) of een van de ligamenten (banden van bindweefsel waar beenspieren op het kniegewricht steken), wordt wandelen over het algemeen niet geadviseerd tot het letsel is hersteld en gerehabiliteerd. Hoewel verstuikingen, gedeeltelijke tranen van ligamenten en kleine tranen of algemene slijtage van de meniscus zonder chirurgie kunnen genezen, moet een rustprogramma en progressieve revalidatie worden gevolgd voordat de normale loopoefening kan worden hervat. Voor grote meniscusscheuren of complete bandbreuken is een operatie bijna altijd noodzakelijk.

Volg deze richtlijnen om veiliger te lopen

Als je knie niet ernstig is, kan je oplossing zo eenvoudig zijn als het veranderen van je schoenen. Wandelschoenen moeten goede demping en schokabsorptie hebben, dus als je schoenen oud zijn en hun demping hebben verloren, moet je ze vervangen. Als je lage bogen hebt of de neiging hebt om te proneren (rol je voet naar de binnenkant van je boog terwijl je loopt), dan kan een schoen met verbeterde steunzolen of orthesen de stress op de knie verlichten. Begin altijd met lopen met een langzame, geleidelijke warming-up en probeer te lopen gedurende een tijd van de dag dat u geen kniepijn ervaart. Begin met korte wandelingen en bouw tijd en afstand op terwijl je in staat bent in plaats van binnen 30 minuten lopen meteen vanaf de vleermuis te springen.

Vul uw wandelroutine aan met andere oefeningen

Door veilige krachtoefeningen voor de benen te doen, kun je je knieën in goede loopconditie houden. Lichaamsgewichtoefeningen zoals squats, kuitverhogingen en bilbruggen zijn goede keuzes, terwijl beenverlengingen en hamstring krullen op een gewichtmachine moeten worden vermeden vanwege het risico van overmatige stress op het kniegewricht. Flexibiliteitsoefeningen voor de beenspieren kunnen helpen het gezamenlijke bewegingsbereik te behouden en de druk op het bindweefsel rondom de knie te verminderen. Warm altijd op voordat u rekoefeningen uitvoert of bewegingsoefeningen uitvoert, en overdrijf het niet. Rek alleen tot het punt van lichte spanning, geen pijn.

Bronnen (1)