Gezondheid

Cervicale myelopathie en hand gevoelloosheid

Cervicale myelopathie en hand gevoelloosheidWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een rolstoel kan nodig zijn voor mobiliteit met geavanceerde cervicale myelopathie.

Thinkstock / Comstock / Getty Images

Hand gevoelloosheid wordt veroorzaakt door compressie van een zenuw, overal van de wervelkolom tot de vingertoppen. Cervicale myelopathie is een ernstige aandoening die wordt veroorzaakt door druk op het ruggenmerg die kan leiden tot gevoelloosheid van de handen, zwakte van de arm en, mogelijk, moeite met lopen. Cervicale myelopathie kan worden veroorzaakt door infecties, trauma of degeneratieve aandoeningen van de wervelkolom. Onmiddellijke medische aandacht is noodzakelijk om het risico op langdurige schade aan het ruggenmerg te verminderen.

Overzicht

Compressie op het ruggenmerg in de nek wordt cervicale myelopathie genoemd. Zenuwen in de nek dragen signalen voor gevoel en controle van de armen en handen. Cervicale myelopathie veroorzaakt vaak gevoelloosheid in de handen. Leeftijdsgebonden afbraak van de wervelkolom is de belangrijkste oorzaak van cervicale myelopathie. Mensen met cervicale myelopathie als gevolg van deze oorzaak zijn meestal ouder dan 50 jaar. In de derde en vierde decennia van het leven wordt cervicale myelopathie vaak veroorzaakt door een smal ruggenmergkanaal - de benige "tunnel" waardoor het ruggenmerg reist. Dit is aanwezig bij de geboorte, maar symptomen treden meestal pas op later in het leven op, wanneer leeftijdsgebonden degeneratieve veranderingen zich in de wervelkolom beginnen te ontwikkelen.

Symptomen

Hand gevoelloosheid, tintelingen en "elektrische schokken" zijn vaak vroege symptomen van cervicale myelopathie. Deze gevoelloosheid beïnvloedt meestal de hele hand. Verminderde fijne motoriek - zoals schrijven en veters strikken - komen ook vaak voor. Sommige mensen ervaren nekpijn, hoewel velen met de aandoening dit symptoom niet hebben.

Cervicale myelopathie kan ook zwakte en slechte coördinatie in de benen veroorzaken als gevolg van compressie op het ruggenmerg. Mensen met deze aandoening kunnen moeite hebben met lopen en vaak vallen. Cervicale ruggenmergcompressie kan ook problemen veroorzaken met darm- en blaascontrole.

Diagnose

Beeldvormingstests worden gebruikt om cervicale myelopathie te diagnosticeren. Röntgenfoto's van de nek laten zien hoe botten in de wervelkolom zijn uitgelijnd, evenals botsporen die zich hebben ontwikkeld. De exacte grootte van het wervelkanaal kan echter niet met behulp van röntgenstralen worden bepaald. Beeldvorming met magnetische resonantie wordt meestal gebruikt om een ​​driedimensionale foto van het ruggenmerg te maken, met compressiegebieden. CT-scans worden minder vaak gebruikt om botsporen vanuit meerdere hoeken te visualiseren.

Behandeling

Behandeling voor gevoelloosheid van de hand veroorzaakt door cervicale myelopathie als gevolg van spinale botdegeneratie is gericht op de nek. Fysiotherapie wordt soms voorgeschreven voor conservatieve behandeling van deze aandoening. Warmte, echografie en tractie - strekken van de nek - worden gebruikt om de druk op het ruggenmerg te verminderen. Epidurale steroïde opnamen kunnen door de arts worden toegediend.

Chirurgie is vaak nodig om symptomen veroorzaakt door cervicale myelopathie te verlichten. Verschillende technieken kunnen worden gebruikt, allemaal met als doel het vergroten van het wervelkanaal om de druk op het ruggenmerg te verminderen. Metalen platen en schroeven worden gebruikt om de botten op hun plaats te houden na deze procedures. Na de operatie wordt fysiotherapie vaak voorgeschreven om de handen, armen en benen te versterken en het algehele vermogen om te bewegen te verbeteren.

Symptoomverlichting na een operatie verschilt per persoon. Gevoelloosheid in de handen na de operatie kan permanent zijn, verbeteren of zelfs erger worden. Volgens de American Academy of Orthopedic Surgeons valt ongeveer 1/3 van de patiënten in elk van deze categorieën. Symptomen veroorzaakt door cervicale myelopathie kunnen na de operatie 1 tot 2 jaar blijven veranderen.