Geschiktheid

Wat draagt ​​bij aan vet in de onderbuik?


Een buik breder dan 40 inch bij een man en 35 bij een vrouw, duidt op mogelijke gezondheidsproblemen.

Visage / Stockbyte / Getty Images

Overmatig vet rond je buik is gevaarlijk voor je gezondheid en geeft je een lelijke pooch. De eerste stap bij het verliezen van koppig lager buikvet is weten waarom het zich in de eerste plaats ophoopt. Hoewel genetica en hormonen bijdragen aan je uitpuilende buik, groeien de meeste redenen waarom je onderbuik rust in je levensstijl, dieet en activiteitenniveau.

Dieetkeuzes

Je buik belichaamt het gezegde: "Jij bent wat je eet." Eet calorierijk voedsel met weinig voedingsstoffen en je buik zal groeien. Fitness-expert Jennifer Cohen schrijft op Forbes.com dat het beheersen van buikvet voor 80 procent afhankelijk is van uw dieet. Een dieet met veel suiker en geraffineerde koolhydraten - zoals witbrood en pasta - draagt ​​bij aan een lager buikvet. Het eten van bewerkte voedingsmiddelen, vooral die met transvetten, kan je buik ook doen uitpuilen. Een studie gepubliceerd in een 2007 nummer van 'Obesitas' ontdekte dat apen wiens diëten transvetten bevatten in hun buik zwaarder werden, terwijl apen wiens diëten enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten niet, ondanks het consumeren van gelijke calorieën. Hoewel transvetten vanaf 2013 door de Amerikaanse Food and Drug Administration zijn verboden, zal het enkele jaren duren voordat het in werking treedt en voedingsmiddelen met gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën dit bouwvet bevatten.

Gebrek aan beweging

Gebrek aan activiteit draagt ​​bij aan de toename van buikvet. Een zittend beroep, technologische gemakken en drukke schema's zorgen ervoor dat u meer tijd kunt besteden aan zitten dan staan, lopen of sporten. Je verbrandt overdag weinig calorieën voor energie, wat betekent dat het meeste voedsel dat je consumeert wordt opgeslagen als visceraal, of diep, en onderhuids, of oppervlakte, vet - in je onderbuik.

Stress, drinken, roken en geen slaap

Stress zorgt ervoor dat je het hormoon cortisol aanmaakt, waardoor je lichaam vet ophoopt in je onderbuik. Stress betekent niet alleen grote levensgebeurtenissen zoals verhuizen, overlijden van dierbaren of echtscheiding - de dagelijkse druk waarmee u geconfronteerd wordt in uw werk, het sociale en financiële leven draagt ​​bij aan een constant laag niveau van stress. Als u met stress omgaat door te roken en te drinken, maakt u de vetaanwinst in uw buik nog groter. Alcohol draagt ​​extra calorieën bij aan uw dieet en verlaagt uw remming, zodat als u geconfronteerd wordt met verleidelijk, calorierijk voedsel - u niet kunt weerstaan. Een studie gepubliceerd in 2012 One in 2012 vond een verband tussen roken en grotere hoeveelheden buikvet. Te weinig slaap is een andere manier om op de kilo's in je lage buik te stapelen. Wanneer je beknibbelt op sluimeren, gaan de hormonen die je eetlust reguleren in de war en heb je de neiging om meer te consumeren. Je lichaam interpreteert slaapgebrek ook als een vorm van stress.

Veroudering en genetica

Veroudering maakt je ook gevoeliger voor gewichtstoename in je onderbuik. Vooral vrouwen ervaren een verschuiving in hormonen wanneer ze de menopauze bereiken, waardoor het lichaam de vetopslag verplaatst van de heupen en dijen naar de buik. Naarmate mannen en vrouwen ouder worden, verliezen ze van nature spiermassa, wat je rustmetabolisme kan verlagen - waardoor gewichtstoename gemakkelijker wordt. MayoClinic.com merkt op dat sommige mannen het vermogen verliezen om vet in hun ledematen op te slaan, waardoor overtollig vet zich in de buik verzamelt. De natuurlijke afname van een hormoon genaamd dehydroepiandrosterone, bekend als DHEA, kan ook een boosdoener zijn in het verhoogde buikvet dat wordt waargenomen tijdens het ouder worden. Bepaalde lichaamstypes zijn gevoeliger voor gewichtstoename in de buik, maar dit kan grotendeels worden beperkt door een actieve levensstijl en een gezond, portiegestuurd dieet.