Gezondheid

Wat kan bloed veroorzaken in de ontlasting en scherpe maagpijn?

Wat kan bloed veroorzaken in de ontlasting en scherpe maagpijn?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De meeste gastro-intestinale bloedingen komen voort uit goedaardige aandoeningen.

Thinkstock / Comstock / Getty Images

Bloed in je ontlasting kan verschillende vormen aannemen. Hematochezia, het passeren van felrood bloed uit uw rectum, is een van de meest angstaanjagende manifestaties van maagdarmbloeding. Melena is een teerachtige zwarte ontlasting als gevolg van de werking van spijsverteringsenzymen op bloed terwijl het door uw maagdarmkanaal gaat. Occult bloed, dat ontstaat door langzaam bloeden in uw darm, kan niet met het blote oog worden gezien, maar kan worden gedetecteerd met speciale tests. Alle rectale bloedingen - al dan niet geassocieerd met buikpijn - vereisen een medische evaluatie. Raadpleeg onmiddellijk uw arts als u plotseling grote hoeveelheden bloed verliest.

Plotselinge bloeding

Volgens een beoordeling in 2012 in het World Journal of Gastroenterology, is bloeden uit het bovenste maagdarmkanaal een meer voorkomende oorzaak van plotseling, aanzienlijk bloedverlies dan lagere GI-bloedingen. Maagzweren en gastritis - ontsteking van de maagwand - zijn de meest voorkomende oorzaken van acute bovenste GI-bloedingen in alle leeftijdsgroepen. Bij jonge mensen is de meest voorkomende oorzaak van lagere GI-bloedingen inflammatoire darmaandoeningen, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij mensen ouder dan 50 jaar is diverticulose, de meest voorkomende oorzaak van lagere GI-bloeding, die wordt gekenmerkt door kleine zakjes die uit de dikke darmwand steken.

Chronisch bloeden

In de meeste gevallen is chronische bloeding uit het bovenste deel van het maagdarmkanaal het gevolg van gastritis, zweren of ontstekingen in de onderste slokdarm, die meestal voortkomen uit zure reflux. Maag- of slokdarmkanker zijn zeldzame oorzaken van chronische bovenste GI-bloeding. Aambeien, dikke darmpoliepen, colitis ulcerosa, darmkanker en diverticulose zijn de meest voorkomende oorzaken van chronisch bloedverlies uit het lagere GI-kanaal. Bloeden komt af en toe voort uit arterioveneuze misvormingen, die abnormale, fragiele bloedvaten zijn die in het GI-kanaal kunnen voorkomen.

Pijnlocatie geeft een aanwijzing

Veel van de aandoeningen die GI-bloedingen veroorzaken, veroorzaken geen pijn. Diverticulosis, dikke darmpoliepen en arterioveneuze misvormingen veroorzaken meestal pijnloos bloeden. Veel kankers zijn pijnloos, tenminste totdat ze behoorlijk groot of geavanceerd zijn. Peptische ulcera, gastritis en inflammatoire darmziekten zijn daarentegen meestal pijnlijk, althans met tussenpozen. Diverticulitis - de ontstekingsvorm van diverticulosis - en slokdarmontsteking kunnen ook pijn veroorzaken. Als u scherpe pijn in de put van uw maag heeft, kunt u een zweer, gastritis of slokdarmontsteking hebben. Bloeden door deze aandoeningen veroorzaakt meestal melena of occult bloed. Scherpe pijn in je onderbuik kan worden veroorzaakt door inflammatoire darmaandoeningen - colitis ulcerosa veroorzaakt eerder bloedingen dan de ziekte van Crohn - of diverticulitis. Darmkanker is een minder waarschijnlijke mogelijkheid. Lagere GI-bloeding veroorzaakt meestal hematochezia of, als het vrij langzaam is, occult bloed.

Evaluatie

Hoewel rectale bloedingen meestal het gevolg zijn van aandoeningen die niet levensbedreigend zijn, wil uw arts mogelijk kanker, inflammatoire darmaandoeningen, zweren en andere mogelijk ernstige oorzaken van uw pijn en bloedingen uitsluiten. Voor mensen met GI-bloeding maar geen andere symptomen, beveelt de American Gastroenterological Association zowel bovenste als onderste endoscopie aan, waarbij een flexibele scoop in uw bovenste en onderste darm wordt geleid. Deze onderzoeken maken directe visualisatie van uw slokdarm, maag, bovenste dunne darm en dikke darm mogelijk. De evaluatie kan worden aangepast aan de locatie van uw pijn; de aard van uw rectale bloedingen; eventuele aanvullende symptomen die u heeft, zoals koorts of gewrichtspijn; en andere risicofactoren voor GI-bloeding, zoals regelmatig gebruik van aspirine of andere ontstekingsremmende medicijnen. Als uw arts ervoor kiest om door te gaan met de bovenste of onderste endoscopie maar geen bron van bloedingen kan identificeren, kunnen andere tests, zoals capsule-endoscopie, worden besteld. Bij dit onderzoek wordt een kleine digitale camera ingeslikt die afbeeldingen kan genereren terwijl deze door uw darm gaat. Behandeling voor maagdarmbloeding wordt bepaald door de onderliggende oorzaak.


Bekijk de video: Hoe weet ik of ik een maagzweer heb? (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Boarte

  ik wil en neem

 2. Arashirn

  Ik heb het gelezen - ik vond het erg leuk, bedankt.

 3. Suhail

  Ik raad je aan om voor een site te komen waar veel informatie is over een thema dat je interesseert.

 4. Fonsie

  Op een site heb ik al bijna dezelfde verzameling informatie gelezen, maar toch bedanktSchrijf een bericht