Geschiktheid

Verschil in spieren tussen sprinten en joggen

Verschil in spieren tussen sprinten en joggenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een sprint vereist een onmiddellijke, explosieve en volledige lichaamsbeweging bij de start.

Jupiterimages / liquidlibrary / Getty Images

Als je ooit een sprintatleet van wereldklasse hebt vergeleken met een even bekwame marathonloper, heb je waarschijnlijk een opvallend verschil opgemerkt - spierstelsel. Sprinten is zo'n intense oefening dat je spieren na een training in een indrukwekkend tempo groeien. Joggen, of cardio op afstand, is daarentegen minder intens van aard en kan zelfs schadelijk zijn voor spiergroei. Beide oefeningen rekruteren dezelfde spiergroepen, maar sprinten raakt de snel-trillende spiervezels terwijl joggen langzaam-trillende vezels ontwikkelt.

Vergelijk hartslag en intensiteit

De beste manier om de algehele intensiteit van een oefening te meten, is door uw hartslag te vergelijken in verschillende soorten trainingen. Hoe intenser de training, hoe hoger je hartslag. Joggen moet je in een stabiele aerobe hartslagzone houden tussen 50 en 80 procent van je maximum, terwijl sprinten je tot meer dan 80 procent in de anaërobe zone duwt. Over het algemeen zijn anaërobe trainingen ideaal voor het activeren en opbouwen van spieren, terwijl aerobe trainingen uw cardiovasculaire gezondheid verbeteren. U kunt uw maximale hartslag schatten door uw leeftijd af te trekken van 220.

De sprint winst

Sprinten vereist een voortdurende aanval van snelle, intense spiercontracties in je hele lichaam, waardoor de impact op je spieren onmiddellijk en vermoeiend is. Primaire onderlichaamsspieren die worden gebruikt bij zowel sprinten als joggen zijn de quadriceps, hamstrings, bilspieren, iliopsoas en kuiten. Hoewel je in beide oefeningen dezelfde spieren raakt, activeer je tijdens een sprint meer spiervezels dan tijdens een lange jog, wat leidt tot verhoogde spiergroei. Bovendien schiet sprinten de productie van testosteron en groeihormoon omhoog door explosieve, atletische uitbarstingen.

The Jogging Drain

Hoewel joggen een effectieve methode is om calorieën te verbranden, hoge bloeddruk en cholesterol te verlagen en het uithoudingsvermogen te verbeteren, is het niet de meest effectieve oefening voor het opbouwen van spieren. Afgezien van het feit dat je gewoon niet hetzelfde aantal spiervezels kunt activeren in een lange, langdurige jog als je kunt in een sprint, dwingt joggen je lichaam eigenlijk om cortisol vrij te geven, een katabool hormoon dat spierweefsel in de loop van de tijd afbreekt.

Ken de fysiologie

Om te begrijpen waarom sprinten zo effectief is voor het opbouwen van spieren, moet je begrijpen hoe spieren in de eerste plaats worden opgebouwd. Wanneer u uw spieren intensief en herhaaldelijk samentrekt, start schade aan satellietcellen in het spierweefsel een regeneratieproces dat bekend staat als hypertrofie. Toch maken dezelfde redenen die sprinten zo'n effectieve methode voor het opbouwen van spieren maken het ook moeilijk om uit te voeren. U moet geen sprints uitvoeren op opeenvolgende dagen om voldoende rust en herstel toe te staan.