Geschiktheid

Verschillen van aerobe en anaërobe oefeningen op het metabolisme


Het soort oefening bepaalt hoe je metabolisme werkt.

Photodisc / Photodisc / Getty Images

Metabolisme is de meest basale taak die je lichaam moet voltooien om te overleven en te functioneren. Hoe uw metabolisme werkt, hangt af van het soort oefening dat u op dat moment doet. Er zijn twee soorten oefeningen, aerobe en anaërobe. Aërobe oefening, zoals joggen, is afhankelijk van zuurstof om energie te produceren, terwijl anaërobe oefening kan worden uitgevoerd in afwezigheid van zuurstof - stel je een biceps-krul voor. Beide soorten oefeningen vereisen energie, maar gebruiken verschillende routes om het te krijgen.

Ken je metabolisme

Metabolisme is het totaal van alle energie-vrijmakende en energievereiste reacties die in het lichaam optreden. Het voedsel dat u eet, of het nu vet, koolhydraten of eiwitten zijn, bevat moleculen die in het lichaam worden afgebroken om een ​​energierijke stof te produceren en op te slaan die bekend staat als ATP. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om je lichaam te bewegen en weefsels op te bouwen en te repareren. Hoe uw lichaam ATP produceert, is afhankelijk van of u aerobe of anaërobe oefeningen uitvoert.

Gebruik uw zuurstof

Tijdens aerobe oefeningen heeft uw lichaam een ​​constante toevoer van zuurstof om ATP te produceren, waardoor uw lichaam een ​​enorme energieopwekkende capaciteit krijgt. Aerobe metabolisme is de langzaamste methode voor energieproductie en gebruikt voornamelijk vetten en koolhydraten voor energiebronnen. Over het algemeen is elke activiteit die langer duurt dan drie minuten voornamelijk afhankelijk van aerobe stofwisseling voor energie. Zolang u uw trainingsintensiteit in een stabiele toestand houdt, is uw lichaam in staat energie te produceren en de afvalbijproducten van die energie op te ruimen. Als uw trainingsintensiteit zodanig toeneemt dat uw lichaam geen tijd meer heeft om zuurstof te gebruiken om energie te produceren, dan zal uw lichaam overgaan in een overwegend anaëroob metabolisme.

Burst of Energy

Anaëroob metabolisme is de dominante energiebron voor korte, intensieve activiteiten zoals gewichtheffen en sprinten. Anaëroob metabolisme levert energie in een hoog tempo, maar in kleine hoeveelheden, dat is waarom je spieren moe worden na slechts een dozijn herhalingen. Alleen koolhydraten kunnen worden gebruikt voor energie zonder het gebruik van zuurstof, waardoor ze cruciaal zijn voor anaëroob metabolisme. Omdat deze vorm van metabolisme beperkt is, moet je je lichaam de tijd geven om te herstellen tussen periodes of je intensiteit verlagen om het aerobe systeem tijd te geven om energie te leveren. De grootste tekortkoming van het metabolisme tijdens anaërobe oefeningen, behalve de beperkte energievoorziening, is dat het afvalproduct produceert in de vorm van lactaat. Hoewel lactaataccumulatie niet direct spiervermoeidheid veroorzaakt, kan de resulterende daling van de pH rond de cellen dit wel doen.

Begrijp de relatie

Aërobe en anaërobe metabolisme gebeuren niet afzonderlijk, maar ze overlappen elkaar en werken samen om u in staat te stellen uw trainingsdoelen te bereiken. Hoeveel elk bijdraagt, is primair afhankelijk van de intensiteit van uw activiteit en ten tweede van de duur. Hoe je lichaam ervoor kiest om energie te produceren staat niet in steen vast - het is eigenlijk mogelijk om je lichaam te trainen om meer te vertrouwen op aerobe stofwisseling tijdens het uitvoeren van intensieve oefeningen. Met dit soort training kunnen elite-lopers meer dan een uur een mijltempo van vijf minuten rennen, een tempo dat de meeste mensen zelfs 10 minuten niet kunnen handhaven.