Geschiktheid

De nadelen van Bodybuilding


De gezondheidsrisico's van bodybuilding kunnen ernstig zijn.

Photodisc / Photodisc / Getty Images

Het standbeeld van Farnese Hercules bevindt zich in het Nationaal Archeologisch Museum van Napels. In 1893 probeerde Eugen Sandow de beroemde pose van Hercules na te bootsen voor een fotoshoot. Dat was een kritiek moment in de geschiedenis van bodybuilding. Sindsdien hebben atleten geprobeerd hun lichaam te vormen tot een esthetiek die 2500 jaar geleden door de Grieken is gecreëerd. Het beoefenen van deze sport heeft veel voordelen. Je kunt je kracht verbeteren en je vaardigheden verbeteren. Je kunt ook de kost verdienen. Maar er zijn ook nadelen.

Wees u bewust van discriminatie

Subjectiviteit speelt een grotere rol in op oordeel gebaseerde sporten zoals bodybuilding. De organisatoren van deze sport instrueren juryleden om te beslissen welke concurrent de meest uitgebalanceerde set spieren heeft. Toch is er tijdens een wedstrijd een mens aan die spieren gehecht. Deelnemers hebben verschillende gelaatstrekken en huidskleuren. Ze vertegenwoordigen ook verschillende geslachten en leeftijden. Deze factoren hebben geen invloed op de esthetische scores van de deelnemers. In een proefschrift van juni 2018 van de Universiteit van Göteborg worden echter potentiële vooroordelen in professionele bodybuilding genoemd. De auteur van dit artikel richt zich op genderkwesties, maar bodybuilders worden ook geconfronteerd met andere vormen van discriminatie. Een artikel in januari 2016 in het Art Journal beschrijft bijvoorbeeld speculatie over hoe het offstage-gedrag van een atleet hem herhaaldelijk belette een van de meest begeerde titels in bodybuilding te winnen - Mr. Olympia.

Lage energiebeschikbaarheid

De meeste bodybuilders hebben geplande cycli van energie-inname. Ze volgen meestal een calorierijk dieet in het trainingsseizoen en een caloriearm dieet in het wedstrijdseizoen. Helaas zorgt het caloriearm dieet ervoor dat ze een fase van lage energiebeschikbaarheid ingaan. Diëtisten beschouwen zo'n staat als gevaarlijk omdat het veel negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van de persoon. Een rapport van juli 2018 in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism beschrijft deze effecten, waaronder psychische aandoeningen en hormonale onbalans. Ironisch genoeg veroorzaakt een energiezuinige toestand ook spierverlies. Bodybuilders reageren vaak op dergelijk verlies door nog harder te werken, waardoor een cyclus van slechte gezondheid ontstaat.

Groter letselrisico

De intense trainingsroutine van bodybuilders vormt een risico voor letsel. Volgens een onderzoek van juni 2018 in het Journal of Exercise Rehabilitation ondervinden bodybuilders en golfers zelfs meer blessures dan deelnemers aan andere vrijetijdsactiviteiten. Een vergelijkbaar onderzoek toonde aan dat 45 procent van de bodybuilders nu een blessure heeft. Deze studie, gepubliceerd in het oktobernummer van het International Journal of Sports Medicine, toonde ook aan dat oudere bodybuilders een nog hoger letselpercentage hebben. De auteurs van de studie uit 2014 merkten op dat respondenten meestal verwondingen aan de onderrug, schouder, elleboog en knie ondervonden. Bovendien meldden veel van de atleten dat ze leefden met chronische pijn.

Sociale angst en dysmorfie

Professionele en amateur-bodybuilders ervaren ook meer psychosociale stoornissen dan de meeste andere atleten. In feite creëerden psychiaters een specifieke aandoening - spierdysmorfie - alleen voor hen. Deze aandoening treft ongeveer 10 procent van alle mannelijke sportschoolleden, volgens een recensie van augustus 2016 in Psychology Research and Behaviour Management. Mensen met deze aandoening zijn geobsedeerd door de vorm en grootte van hun spieren. Ze investeren veel geld in en doen veel moeite om hun gespierdheid te vergroten. Een analyse van juni 2017 in wetenschappelijke rapporten beschrijft de negatieve gevolgen van deze aandoening. De auteurs merkten op dat veel bodybuilders risicovol gedrag vertonen om hun doel te bereiken om slanker en groter te worden. Ze kunnen bijvoorbeeld een emotionele afhankelijkheid van laxeermiddelen en steroïden ontwikkelen. Hun gedrag en angsten kunnen leiden tot intense gevoelens van sociale angst. Ze vermijden meestal situaties zoals openbare badkamers en stranden te onthullen om deze angst te beheersen.