Geschiktheid

Is meer dan 20 situps slecht?


Situps zijn prima, maar doen ook andere kernversterkende oefeningen om spieraanpassing te voorkomen.

George Doyle / Stockbyte / Getty Images

Het verschil bepalen tussen een "goede" en "slechte" oefening is vaak een kwestie van wie je het vraagt. Over het algemeen is elk type oefening beter dan geen, zolang u de oefening maar veilig doet. Met dat in gedachten, als je je afvraagt ​​of het doen van meer dan 20 situps "slecht" is, is het korte antwoord nee.

Correcte vorm

Situps zijn een spierversterkende oefening die vooral de rectus abdominis-spieren in het midden van de buik traint. Om ze correct te doen, plaats je je voeten onder een bank of een beugel of laat je een vriend ze vasthouden. Ga op de grond liggen en plaats je handen achter je nek of hoofd; vergeet niet om uw nek niet te belasten tijdens de oefening. Buig in de taille en heupen en til je bovenlichaam van de vloer en raak je ellebogen aan je knieën als je dat wilt. Breng de bovenrug helemaal naar de vloer voordat je aan je volgende herhaling begint.

Spierpijn

Als algemene regel geldt dat u bij elke spierversterkende oefening die u doet 'moe moet zijn', wat betekent dat uw spieren uitgeput zullen zijn en het moeilijk zal zijn om nog meer herhalingen van de oefening te doen. Wanneer u bijvoorbeeld een fitnessapparaat zoals de buikkrulmachine in de sportschool gebruikt, stelt u de gewichtsplaten in op een gewicht dat uw spieren vermoeid maakt aan het einde van een set van 12 tot 15 rep. Als je regelmatig situps doet, heb je ondertussen niet het extra gewicht om mee te kampen, dus werken aan 'vermoeidheid' betekent situps doen totdat je niet meer kunt doen.

Sets

Zoals je misschien hebt verzameld, zal het ideale aantal situps voor elke persoon verschillen, op basis van algehele kracht en conditie, leeftijd en genetica. Uw maximum kan 10 situps zijn; voor je vriend kan het 100 zijn. Als je eenmaal die ene set hebt gedaan en je spieren tot vermoeidheid hebt gewerkt, hoef je die dag niets meer te doen. Voor de meeste mensen is een enkele reeks oefeningen die uw spieren belasten, voldoende, herinnert MayoClinic.com. Een ander belangrijk ding om in gedachten te houden: situps alleen zullen je geen platte buik geven. Om het vet rond die spieren te verliezen, moet je calorieverbrandende oefeningen doen, zoals hardlopen, zwemmen, fietsen of een ander type cardio.

Tijd voor rust

Zoals bij elke spierversterkende oefening, is het belangrijk om je spieren de tijd te geven om te rusten en te herstellen. Elke keer dat je een spierversterkende oefening doet, krijgen je spieren kleine tranen - dat is waar nieuw spierweefsel zal groeien. Om je lichaam tijd te geven om dat nieuwe weefsel te genereren, moet je minstens 24 uur rust nemen tussen de krachttrainingssessies door.