Geschiktheid

Effecten van zwemmen op de liesspier


Omdat zwemmen de spieren in de hamstrings rekt, zijn zwemmers meer vatbaar voor liesbreuk.

Ryan McVay / Digital Vision / Getty Images

Zwemmers voelen af ​​en toe pijn in de liesspier. Lieskracht wordt meestal geassocieerd met de sterkte van de hamstrings. Wanneer er een onbalans is tussen de sterkte van de hamstrings en de kracht van de quadriceps, kunnen de zwakkere hamstrings veel stress en druk ervaren, wat leidt tot liesletsel. Strakheid in de binnenkant van de dijspieren kan het gevolg zijn van snelle versnelling of vertraging tijdens het doen van schopbewegingen, wat kan gebeuren tijdens het zwemmen.

Spierstrakheid en spanning

Omdat zwemmen veel schoppen in het water met zich meebrengt, is de kans op het ontwikkelen van spierspanning in het kruisgebied groot. Spierpijn wordt gekenmerkt door een plotselinge knallende pijn, die optreedt wanneer de spier scheurt. Het gebied rond de plaats van de pijn kan ook zacht aanvoelen bij aanraking en kan wat blauwe plekken zien. De frequente schoppen tijdens het zwemmen kunnen de spier voorbij zijn limiet strekken, vooral wanneer je geen opwarmoefeningen hebt gedaan. Om spierpijn en uiteindelijk spanning tijdens het zwemmen te voorkomen, conditioneert u uw spieren door hamstrings en liesrek toe te voegen als onderdeel van uw normale trainingsprogramma.

Lies-Trekblessure

De adductoren zijn de belangrijkste spieren die betrokken zijn bij een liesbelasting of liestrek. Deze spieren bevinden zich in je benen en dicht bij de middellijn van het lichaam. De adductoren bevinden zich aan de binnenkant van de dijen en werken om de benen dicht bij elkaar te brengen. Er zijn drie spieren waaruit de adductoren bestaan, namelijk de adductor brevis, adductor magnus en adductor longus. De adductor-longus is degene die het meest gevoelig is voor letsel, met name op het punt waar de pees en spieren hechten aan het dijbeen. Een liestrek verschilt van het liesschopsyndroom. Dit laatste wordt meestal veroorzaakt door onjuiste lichaamsmechanica tijdens het zwemmen, zoals het vergrendelen van de knieën en schoppen vanuit de heupen.

Lies Kick Syndroom

Het lies kick syndroom ontstaat wanneer zwemmers aan het einde van een race hun benen draaien om de schopsnelheid te verhogen. Als gevolg hiervan worden vloeistofefficiënte trappen niet goed of helemaal niet uitgevoerd. Wanneer de benen draaien, verbruiken zwemmers meer energie om ze vooruit te stuwen, maar met minimale resultaten. Naarmate er meer energie wordt verbruikt door de zwemmer, kan een beenslot optreden. Omdat de benen de grootste skeletspieren in het lichaam zijn, kan de zwemmer aan enorme vermoeidheid lijden als de beenslot optreedt.

Genezing van de schade

De belangrijkste aanpak voor de behandeling van een verrekte lies of aan zwemmen gerelateerde ontsteking of spierpijn is de RICE-aanpak. RIJST betekent rust, ijs, compressie en hoogte. Rust enkele dagen uit en vermijd onnodige stress in het getroffen gebied. Breng drie tot zes keer per dag gedurende 20 minuten coldpacks aan en draag een elastisch compressieverband. Artsen kunnen u voorzien van pijnstillende medicijnen en ontstekingsremmende medicijnen om zwelling en ongemak te verminderen.