Geschiktheid

Elliptische machines om buikvet in de vorm van een appel te verminderen


Train de meeste dagen van de week voor het beste resultaat.

IT Stock / Polka Dot / Getty Images

Mensen met appelvormen hebben de neiging hun overtollig lichaamsvet in hun buik te dragen, wat hun risico op chronische ziekten verhoogt. Peervormige mensen daarentegen dragen vaak extra gewicht rond hun heupen en dijen. Een genetische aanleg voor een appelvorm betekent niet dat je voorbestemd bent om overtollig buikvet te hebben. Regelmatige lichaamsbeweging vermindert het risico op buikvet en chronische ziekten. Met behulp van een elliptische machine kun je calorieën verbranden om je buik te krimpen.

Waarom het uitmaakt

Studie na studie heeft overtollig buikvet gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Visceraal vet diep in de buik omringt de inwendige organen en veroorzaakt een harde, uitstekende buik. Hoewel visceraal vet meer gezondheidsrisico inhoudt dan het onderhuidse type net onder de huid, reageert het snel op lichaamsbeweging en een verbeterd dieet, merken onderzoekers van de Harvard Medical School op.

Calorieën verbrand

Je verbrandt regelmatig een aanzienlijk aantal calorieën - en buikvet - met een elliptische machine. Harvard Health Publications meldt dat als u 125 tot 185 pond weegt, u in slechts één uur 540 tot 800 calorieën verbrandt op een elliptische machine. Als je 500 tot 1.000 meer calorieën verbruikt dan je dagelijks eet, krijg je vaak 1 tot 2 pond per week. Een beoordeling uit 2009 in The Ochsner Journal meldt dat het doen van aerobe oefeningen langer dan 30 minuten ervoor zorgt dat je lichaam vet verbrandt als brandstof, en stimuleert trainingssessies van 45 tot 60 minuten vijf tot zeven dagen per week.

Intervaltraining

Door intervaltraining met hoge intensiteit toe te voegen aan uw normale elliptische routine, kunt u overtollig buikvet bij appelvormige personen verwijderen. Een onderzoek uit 2011 in het Journal of Obesity meldt dat intervaltraining effectiever kan zijn dan andere oefeningen om buikvet te verminderen. Bij intervaltraining met behulp van een elliptische machine, wissel trainingsoefeningen met een hoge intensiteit af met herstelperioden met een lagere intensiteit. Werk bijvoorbeeld twee minuten op bijna maximale output, gevolgd door een minuut herstel in een rustig tempo.

Het belang van voeding

Het eten van minder calorieën dan je verbrandt, helpt overtollig buikvet kwijt te raken, vooral als je regelmatig elliptische trainingen uitvoert. Het krijgen van voldoende eiwitten helpt je precies dat omdat het de verzadiging verhoogt en het energieverbruik van je lichaam verhoogt. Een studie uit 2013 gepubliceerd in Obesitas ontdekte dat het krijgen van 35 procent van je dagelijkse calorieën uit eiwitten en zes keer per dag eten in plaats van drie keer per dag helpt om buik- en totaal lichaamsvet te verminderen - en de vetvrije massa te vergroten. Eiwitrijk voedsel omvat eiwitten, magere zuivelproducten, mager vlees, vis, gevogelte, peulvruchten en soja.