Geschiktheid

De voordelen van sterke hamstrings


Sterke hamstrings verhogen je atletisch vermogen.

Ezra Shaw / Digital Vision / Getty Images

Van alle spieren in je lichaam, zijn de hamstrings - een groep van drie spieren in de achterkant van je dijbeen - het meest waarschijnlijk zwak en verwaarloosd. Onze moderne gewoonte om langdurig te zitten verzwakt hen, en het feit dat ze uit het oog en uit het hart zijn in je dagelijkse leven betekent dat je er misschien helemaal niet aan denkt. Maar wat uw manier van leven ook is, de tijd nemen om uw hamstrings te versterken, biedt een aantal serieuze voordelen in de echte wereld.

Rugpijn verminderen

Je hamstrings en je onderrugspieren zijn nauw met elkaar verbonden. Meestal als de ene strak is, is de ander dat ook; dus het is geen verrassing dat het versterken van je hamstrings sommige oorzaken van lage rugpijn kan helpen verhelpen.

Atletische prestaties verbeteren

Ja, je hebt sterke quads nodig voor elke atletiek waarbij je benen betrokken zijn - maar ook met sterke, lenige hamstrings ontgrendelt de explosieve kracht die je nodig hebt om sneller te rennen, hoger te springen of je lichaam krachtiger door een groter bewegingsbereik op de heupen. Precies wat de verhouding van kracht in hamstrings tot quads zou moeten zijn, is een fel omstreden kwestie onder trainingsprofessionals, maar wees gerust - sterkere hamstrings zijn bijna altijd beter.

Lager risico op letsel

Je hamstrings zorgen niet alleen voor krachtige beweging bij de knie- en heupgewrichten; ze fungeren ook als belangrijke stabilisatoren bij het kniegewricht. Ongeacht of u over sport praat of een trap af gaat, als uw hamstrings te zwak zijn om uw knieën stabiel te houden, loopt u een verhoogd risico op een blessure. Gelukkig kan het verminderen van dat risico net zo eenvoudig zijn als het prioriteren van de hamstrings in je trainingen.

Betere kwaliteit van leven

Zelfs als je niet op zoek bent naar topsportprestaties, maakt het hebben van sterke hamstrings dagelijkse activiteiten gemakkelijker, van bukken om de boodschappen of je kind op te halen tot gewoon uit bed komen. Dit geldt vooral voor oudere volwassenen.

Probeer oefeningen om de hamstrings te versterken

Nu je weet hoe belangrijk het is om sterke hamstrings te hebben, zijn hier enkele van de oefeningen die je kunt doen om ze te versterken:

  • Been krullen
  • Glute / ham verhoogt
  • Achterextensies
  • Rechte benen dode liften

Rek het uit

Het kan verleidelijk zijn om je uitsluitend te concentreren op het opbouwen van hamstring-kracht, maar flexibiliteit is ook belangrijk. Het is geen toeval dat hamstringblessures veel voorkomen; naast de typische hamstring-zwaktes hurken de meeste westerlingen niet meer, buigen ze gewoon weg of bewegen eenvoudig genoeg rond om deze spier lenig te houden. Als je de tijd neemt om je hamstrings meerdere keren per dag 30 seconden lang te strekken, kan dat veel doen om je atletische prestaties te verbeteren, pijn van strakke spieren te verminderen en dagelijkse taken gemakkelijker te maken.

Bronnen (1)

Bekijk de video: Hamstring Strengthening Exercises at Home Individual Soccer Training with Thiago Alcantara (Juli- 2020).