Geschiktheid

Heeft training en hardlopen invloed op de pols en waarom?


Oefening verlaagt rusthartslag.

John Foxx / Stockbyte / Getty Images

Wanneer u traint, inclusief hardlopen, zal uw hartslag stijgen, wat betekent dat uw pols sneller wordt omdat uw lichaam onder lichamelijke stress staat. Bij stress moet uw hart meer bloed met zuurstof en voedingsstoffen door uw lichaam pompen, daarom neemt uw hartslag toe. Gelukkig is regelmatige lichaamsbeweging goed in het trainen van je lichaam om beter te reageren op stress zoals lichaamsbeweging en zal je hartslag in rust in de loop van de tijd zelfs afnemen, wat verschillende problemen zoals hoge bloeddruk en hartaandoeningen helpt voorkomen.

Hartslag neemt toe tijdens de training

Je hartslag meet hoeveel keer per minuut je hart samentrekt. Dit cijfer is lager wanneer u in rust bent en hoger wanneer u een fysieke activiteit uitvoert, zoals hardlopen of een ander type aerobe oefening. Dat komt omdat het hart zuurstofrijk bloed door de bloedvaten van uw lichaam pompt om de spierfunctie te ondersteunen wanneer u actief bent. Hoe moeilijker de activiteit, hoe hoger je hartslag zal zijn om te voldoen aan de eisen van de spieren en andere weefsels van je lichaam.

Verlaging van de rusthartslag

Je hartslag in rust is een maat voor je pols wanneer je niet aan het sporten bent of zware activiteiten verricht. Omdat u geen activiteit uitvoert en uw spieren belast, is uw rusthartslag lager dan uw actieve hartslag.

Wanneer u regelmatig traint, neemt uw rusthartslag in de loop van de tijd af. Dat komt omdat lichaamsbeweging uw hartspieren versterkt en ervoor zorgt dat uw hart meer bloed pompt telkens wanneer het samentrekt. Op deze manier zal het niet zo vaak samentrekken, wat betekent dat je hartslag of hartslag daalt omdat je hart efficiënter wordt. Een normale hartslag in rust ligt tussen 60 en 90 slagen per minuut, die met regelmatige oefeningen met 10 tot 20 slagen per minuut kan worden verlaagd.

Monitoring van uw polsslag

Misschien wilt u uw hartslag tijdens het sporten volgen als uw arts u heeft verteld dat u lijdt aan een gezondheidstoestand die uw hart kan beïnvloeden. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat het niet gevaarlijk hoog wordt tijdens het sporten. Professionele atleten willen misschien ook hun hartslag tijdens het sporten volgen om hun trainingen te optimaliseren. In het ideale geval wilt u 50 tot 70 procent van uw maximale hartslag bereiken wanneer u traint. De Centers for Disease Control and Prevention beveelt aan dat u dit getal berekent door uw leeftijd af te trekken van 220 en dat getal te vermenigvuldigen met .50 of .70. Als u bijvoorbeeld 35 bent, is uw maximale hartslag 185 en wilt u streven naar een hartslag van 93 tot 130 slagen per minuut. Merk op dat ongeacht je fitheid, je maximale hartslag afneemt naarmate je ouder wordt, meestal met ongeveer zeven slagen per minuut.

Wetenschappelijke studies over hartslag

Een hoge hartslag in rust kan betekenen dat u aan een gezondheidsprobleem lijdt of uit vorm bent. Een studie gepubliceerd in het mei 2018 nummer van het Journal of International Cardiology toonde aan dat deelnemers met een hogere hartslag in rust op latere leeftijd een hogere mortaliteit hadden. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging, waaronder hardlopen, je hartslag in rust kan verlagen en je algehele gezondheid kan verbeteren. Uit een dergelijke studie, gepubliceerd in de juni 2015-editie van het Journal of the American Heart Association, bleek dat de gezondheid, kracht en efficiëntie van het hart werd verbeterd met regelmatige, matige tot rigoureuze oefeningen.