Voeding

Extreem buikgas door vezeloverbelasting


Overmatige vezelinname kan pijnlijk gas veroorzaken.

BananaStock / BananaStock / Getty Images

Het eten van een overmatige hoeveelheid voedingsvezels kan buikpijn en gênant gas veroorzaken. Je lichaam kan geen vezels verteren, maar bacteriën in je dikke darm wel en die geven daarbij gas vrij. Het goede nieuws is dat zodra de vezel uw lichaam verlaat, uw gasproblemen zouden moeten verdwijnen.

Voedingsvezels

Vezels zijn alle delen van plantaardig voedsel die uw lichaam niet kan verteren of opnemen. Je krijgt vezels van het eten van bonen, volle granen, fruit, groenten en noten. Een deel van deze voedingsvezel is oplosbaar, wat betekent dat het water absorbeert en opzwelt in een gel in je spijsverteringskanaal. Onoplosbare vezels zorgen voor bulk in je darmen en helpen voedsel door je lichaam te laten bewegen. Mannen jonger dan 50 jaar hebben 38 gram vezels per dag nodig en vrouwen hebben 25 gram nodig. Oudere mannen hebben 30 gram vezels per dag nodig en oudere vrouwen hebben er 20 nodig, volgens het Institute of Medicine. De University of Arizona Cooperative Extension merkt op dat het eten van meer dan 50 gram vezels per dag ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken.

Vorming van gas

Vezel, in tegenstelling tot de meeste koolhydraten, bereikt je dikke darm onverteerd. Sommige bacteriën die in je dikke darm leven, gebruiken de vezel als energiebron tijdens een proces dat gisting wordt genoemd. Bijproducten van gisting omvatten de gassen waterstof en kooldioxide, die andere bacteriën zouden kunnen consumeren. De gasverbruikende bacteriën geven vervolgens methaan en zwavelhoudende gassen vrij, die bijdragen aan de geur van flatus, merkt Dr. Fernando Azpiroz op, een expert in spijsverteringsstoornissen. Hoe meer vezels in je dikke darm, hoe meer gisting er gebeurt en hoe meer gas er in je darmen vrijkomt.

Afgifte van gas

Een deel van het gas in uw darmen wordt opgenomen in uw bloedbaan en komt vrij via uw longen. De rest van het gas wordt door je anus geleid. Azpiroz merkt op dat het voor de meeste mensen normaal 20 keer per dag gas geven normaal is. Het niet verdrijven van dit gas kan buikpijn, druk, een opgeblazen gevoel en krampen veroorzaken. Constipatie kan het moeilijker maken voor gas om uit uw lichaam te ontsnappen. Vermijd vezelrijk voedsel tot het gas afneemt en veel water drinkt. Oefening helpt ook beweging in uw spijsverteringskanaal te bevorderen.

Tips voor vezelrijk dieet

Om ongemakkelijk gas te voorkomen, verhoogt u langzaam uw vezelinname om uw lichaam de tijd te geven zich aan te passen. Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven, omdat sommige vezels water in je spijsverteringskanaal absorberen. Zonder voldoende water zult u waarschijnlijk constipatie ervaren, waardoor het passeren van gas moeilijker kan worden. Neem contact op met uw zorgverlener als uw gasproblemen zichzelf niet oplossen.