Geschiktheid

Welke factoren bepalen het vermogen dat wordt gebruikt om een ​​trap op te lopen?


Mensen gebruiken verschillende hoeveelheden kracht om de trap op te lopen.

Michael Blann / Digital Vision / Getty Images

Vanuit een fysisch perspectief verrichten twee mensen die dezelfde trap oplopen evenveel werk. Maar als je sneller die trap oploopt dan iemand anders, heb je meer kracht gebruikt. Stel je bijvoorbeeld twee golfspelers voor die dezelfde club langs exact identieke paden slingeren. Als een golfer een beetje sneller zwaait - met andere woorden, zijn swing minder tijd kost - zal hij meer kracht genereren en de bal verder slaan. Als het gaat om het beklimmen van een trap, bepalen drie factoren hoeveel kracht je moet gebruiken.

De traphoogte

Hoe hoger de trap die je beklimt, hoe meer stappen je moet nemen en hoe meer kracht je moet gebruiken. Het is duidelijk dat lopen op een enkele stap niet zoveel kracht vereist als een trap van 10 stappen oplopen. Om een ​​formele berekening van uw vermogen te maken, moet u weten hoe ver de bovenkant van de trap van de onderkant is. Met andere woorden, als u de trap meet, moet u deze verticaal meten, niet horizontaal.

Je lichaamsgewicht

Het is duidelijk dat het zwaar dragen van een trap meer kracht vereist dan het dragen van een licht gewicht. Maar zelfs als je niets bij je hebt, moet je je lichaamsgewicht toch tegen de zwaartekracht duwen. Dus hoe meer je weegt, des te groter vermogen je moet genereren om de trap op te gaan. Om een ​​nauwkeurige berekening van uw vermogen te maken, weegt u zichzelf terwijl u dezelfde kleding draagt ​​waarin u de trap oploopt.

Uw vermogen berekenen

Je kunt de hoeveelheid stroom die je genereert, kwantificeren terwijl je een trap oploopt via een eenvoudige vergelijking, die je vermogen in watt uitdrukt. Bepaal de hoogte van de trap in meters - vermenigvuldig de hoogte van de trap in inches met 0.025 om deze om te zetten in meters. U moet ook uw gewicht in kilogram weten - 1 pond is gelijk aan 0,45 kilogram. Time jezelf terwijl je de trap oploopt en steek dan de cijfers in de vergelijking, waarin staat dat macht gelijk is aan werk gedeeld door tijd. Vermenigvuldig uw gewicht met 9,81 - wat de zwaartekracht verklaart - en vermenigvuldig vervolgens het resultaat met de hoogte van de trap. Deel het antwoord door je klimtijd in seconden om te bepalen hoeveel watt vermogen je hebt gegenereerd.

Als de trap bijvoorbeeld 5 meter hoog is, weegt u 75 kilogram en als u de trap in zes seconden oploopt, vermenigvuldigt u 75 met 9,81, wat 735,75 oplevert, en vermenigvuldigt u het resultaat met vijf, voor een totaal van 3.678,75. Deel dat resultaat door zes, voor een totaal vermogen van 613 Watt.

De tijd die het kost om de trap te beklimmen

Je kunt de hoogte van de trap of op korte termijn je lichaamsgewicht niet veranderen. Maar het is aan jou om te beslissen hoe snel je de trap oploopt en dus hoeveel van je potentiële vermogen wordt gebruikt. Je potentiële kracht wordt beperkt door de kracht van de spieren die je hebt gebruikt om de trap op te gaan. Dus als je meer kracht wilt genereren, moet je die belangrijke spieren versterken. De quadriceps spiergroep aan de voorkant van elke dij is het belangrijkste werkpaard wanneer je een trap beklimt. Assisterende spieren zijn onder meer de gluteus maximus in je billen, de adductor magnus aan de binnenkant van je dijen, plus de soleus en gastrocnemius in je kuiten. Een verscheidenheid aan been-, kern- en rugspieren helpt u te stabiliseren wanneer u de trap oploopt.