Voeding

Snelle koolhydraten, langzame koolhydraten en diëten die uw metabolisme versnellen


Bagels zijn een voorbeeld van een snelle koolhydraat, vaak opgeslagen als lichaamsvet

Medioimages / Photodisc / Photodisc / Getty Images

Koolhydraten worden meestal snel of langzaam genoemd, op basis van hoe snel je lichaam ze verteert. Langzame koolhydraten zijn die die helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en langdurige energie te geven. Snelle koolhydraten kunnen daarentegen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken en bijgevolg gewichtstoename bevorderen. Je kunt je metabolisme verhogen door de snelle koolhydraten te beperken die je een korte uitbarsting van energie geven, gevolgd door een crash en de langzame koolhydraten te verhogen die duurzame energie leveren.

Inzicht in de glycemische index

De glycemische index beoordeelt hoe snel een bepaald koolhydraat de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Hoe sneller bloedsuikerpieken, hoe meer insuline het lichaam afgeeft. Insuline is een hormoon dat helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren. Wanneer het bloed te veel suiker bevat, geeft uw lichaam meer insuline af om het te helpen verwijderen. Uiteindelijk, als de bloedsuikerspiegel chronisch hoog is, kan het lichaam insulineresistent worden, een aandoening die vaak leidt tot diabetes type 2. Om dit te voorkomen, consumeer koolhydraten die laag op de glycemische index staan ​​en geen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Snelle koolhydraten maken je dik

Vermijd snelle koolhydraten, omdat ze pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, die vervolgens een toename van insuline veroorzaken. De insuline werkt vervolgens om de overtollige bloedsuiker op te slaan in de vorm van lichaamsvet. Voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zijn aardappelen, snoepjes, suikerachtige ontbijtgranen, couscous, witte bloempasta, vruchtensappen, witbrood, zoutjes, zoutcrackers, witte rijst, macaroni en kaas, bagels en instant havermout. Over het algemeen scoort elke suikerrijke of verwerkte koolhydraat hoog op de glycemische index en moet worden vermeden.

Langzame koolhydraten geven je energie

Langzame koolhydraten zijn ideaal voor energie, omdat ze leiden tot een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel en een geleidelijke afgifte van insuline, die gestaag suiker uit het bloed haalt voor energie. Voedingsmiddelen die laag op de glycemische index staan, zijn suikerarme, onbewerkte of minimaal verwerkte koolhydraten. Honderd procent steenachtig volkorenbrood staat bijvoorbeeld laag op de glycemische index, in tegenstelling tot de veel hogere rangorde voor wit brood, dat afkomstig is van dezelfde grondstoffen maar veel meer verwerkt wordt. Andere voorbeelden van voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn gerolde of staalgesneden havermout, haverzemelen, de meeste soorten fruit, nonstarchy groenten, pasta en de meeste peulvruchten, waaronder bruine bonen, zwarte bonen, linzen, pinto bonen en kikkererwten.

Langzame koolhydraten voor een snel metabolisme

Hoewel het contra-intuïtief klinkt, vertragen snelle koolhydraten het metabolisme, terwijl langzame koolhydraten je metabolisme kunnen versnellen. Voeding- en fitness-expert Dr. Len Lopez merkt op dat het eten van langzaam brandende koolhydraten met een lage glycemische index je kan helpen gewicht te verliezen en af ​​te houden door je lichaam de hele dag in een vetverbrandingszone te houden. Koolhydraten met een hoge glycemische index doen precies het tegenovergestelde en activeren vetopslag, wat op zijn beurt de stofwisseling vertraagt.