Voeding

Het vetverbrandende bijbeldieet


Shilstone doet praktische aanbevelingen voor gezond eten.

Jupiterimages / Pixland / Getty Images

Veel diëten bieden op korte termijn gewichtsverliesresultaten, maar op lange termijn komt u vaak weer aan. Mackie Shilstone, auteur van 'The Fat Burning Bible', beweert dat zijn dieet een permanente manier van eten is die je helpt af te vallen en op de lange termijn af te blijven. Centraal in het dieet staat een 40, 30, 30-verhouding van macronutriënten en een lage glycemische maaltijd, waarvan Shilstone zegt dat het gewichtsverlies bevordert. Hoewel er geen klinisch bewijs is dat een 40, 30, 30-verhouding voordelen heeft voor gewichtsverlies, lijkt het volgen van een dieet met weinig glycemie wel vetverlies te bevorderen.

The Buzz

Shilstone beweert dat het eten van een uitgebalanceerde verhouding van koolhydraten, eiwitten en vet uw potentieel voor gewichtsverlies maximaliseert. Hij beveelt aan om 30 procent van je calorieën uit eiwitten te halen, 40 procent uit koolhydraatarme koolhydraten - en 30 procent uit gezond vet. Zijn aanbevelingen voor eiwitten en vet liggen binnen het bereik dat het Institute of Medicine, dat Dietary Reference Intakes voor Amerikanen creëert, aanbeveelt. De aanbeveling van Shilstone voor koolhydraten is iets lager dan het minimum van 45 procent dat de IOM aanbeveelt, en stelt het op één lijn met andere low-glycemische diëten. Hoewel een expertbeoordeling van de "Fat-Burning Bible" ontbreekt, zijn er klinische gegevens beschikbaar om maaltijden met een lage glycemische maaltijd te ondersteunen. Onderzoekers in Frankrijk ontdekten dat het volgen van een glykemisch dieet voor slechts vijf weken verbeterde lipiden, verminderde totale vetmassa en verhoogde magere massa bij mannen zonder overgewicht, hoewel het gewicht ongewijzigd bleef. Dit suggereert dat een lage glycemische voeding een gezondere lichaamssamenstelling bevordert. Resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het mei 2002 nummer van het tijdschrift "Diabetes Care".

Maximaliseren van uw vetverbrandingscapaciteit

Het eten van de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vet maximaliseert je vetverbrandingspotentieel, volgens Shilstone. Hij beveelt aan dat u 30 procent van uw calorieën uit magere eiwitten haalt. Eiwit is essentieel voor het herstel en onderhoud van uw lichaam. Het helpt spieren op te bouwen en de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen. Hij legt de nadruk op het kiezen van kipfilets zonder vel, 95 procent mager rundergehakt, magere stukken rundvlees zoals lende, kalkoen, sojavoedsel en alle soorten vis. Je kunt ook vetarme en vetvrije zuivelproducten gebruiken. Probeer bij elke maaltijd eiwitten te hebben.

De koolhydraatverbinding

"The Fat-Burning Bible" -dieet suggereert om 40 procent van je calorieën te halen uit wat Shilstone de "juiste" soorten koolhydraten noemt. Dit verwijst naar laag-glycemische koolhydraten. Voedingsmiddelen met een lage tot matige glycemische index worden langzaam verteerd en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgt, waardoor de glucose in balans blijft. Voedsel met een hoge GI veroorzaakt spikes in de bloedsuikerspiegel, wat de vetopslag bevordert, volgens Shilstone. Voorbeelden van "goede" koolhydraten zijn groenten, volle granen en bonen. U vermijdt hoog-glycemische koolhydraten zoals witbrood, witte rijst, gebak, tafelsuiker en witte aardappelen. Met het "Fat-Burning Bible" -dieet wilt u elke dag ten minste vijf groenten en fruit eten.

Vechten tegen het vet

Shilstone beveelt aan om 30 procent van je calorieën uit gezonde vetten te halen. Op het dieet "Fat-Burning Bible" beperkt u uw inname van verzadigd vet en legt u de nadruk op onverzadigde vetbronnen. De beste bronnen van vet zijn plantaardige oliën, noten en avocado's, volgens Shilstone. Je krijgt ook essentiële vetten van vis en andere zeevruchten. Verzadigde vetten worden aangetroffen in volle zuivelproducten, vlees en bewerkte voedingsmiddelen. U kunt uw verzadigde vetinname beperken door vetarme zuivelproducten, mager vlees te kiezen en geraffineerd voedsel met een hoog vetgehalte te vermijden.

Het komt neer op

De theorie dat het volgen van een hoog glycemisch dieet gewichtstoename als gevolg van verhoogde insuline bevordert, is niet goed ingeburgerd in wetenschappelijke literatuur. Maar dierstudies lijken deze hypothese te ondersteunen. In Australië vergeleken onderzoekers van de Universiteit van Sydney de effecten van een hoog-glycemisch dieet versus een laag-glycemisch dieet op het lichaamsvet en insulineniveau van ratten. Het hoge glycemische dieet resulteerde in hoge baseline insulinespiegels of hyperinsulimia en een verhoogde insulinerespons op glucose, evenals hoger lichaamsvet. De resultaten werden gepubliceerd in het januari 2001 nummer van het "Journal of Nutrition."