Sport

Over vedergewicht boksen


Manny Pacquiao is een van de vele kampioensjagers die ooit vochten als vedergewicht.

Al Bello / Getty Images Sport / Getty Images

Boxers die concurreren in de vedergewichtsdivisie van de sport, hebben misschien niet de onmiddellijke naamsbekendheid van voorbije zwaargewicht kampioenen als Muhammad Ali en Mike Tyson. Het is echter een vergissing om de snelle, furieuze actie die je tegenkomt bij het bekijken van deze gewichtsklasse, te negeren. Vedergewicht jagers behoren tot de lichtste van de sport, maar door de geschiedenis heen behoren enkele van de meest dynamische vechters van het boksen tot deze klasse.

Gewichtsklasse

Professionele boksers in de divisie vedergewicht zijn technisch niet zo licht als een veertje, maar deze gewichtsklasse omvat jagers die over het algemeen licht van gestalte zijn. Boksen heeft verschillende bestuursorganen, maar voor organisaties zoals de International Boxing Organisation, World Boxing Federation en World Boxing Organisation moeten vechters met een gewicht van niet meer dan 126 pond en niet minder dan 122 pond wegen. Een jager die niet aan dit gewichtsbereik kan voldoen, moet in een andere klasse strijden.

Historische vedergewicht boksers

In de lage en middengewichtsklassen van de sport, houden weinig vechters hetzelfde gewicht aan gedurende hun hele loopbaan. Over de geschiedenis van de vedergewicht divisie, heeft een aanzienlijk aantal opvallende jagers gestreden voor de kroon van de divisie. Henry Armstrong, lid van de International Boxing Hall of Fame, algemeen beschouwd als een van de grootste vechters van de sport, concurreerde als een vedergewicht tijdens een stuk van zijn vroege carrière. Andere gerenommeerde vechters om tijd door te brengen in de vedergewicht divisie zijn Marco Antonio Barrera, Naseem Hamed en Manny Pacquiao.

Vedergewicht bokstraining

Ongeacht de gewichtsklasse waarin een bokser concurreert, is het trainingsregime meestal hetzelfde. Vedergewichten trainen voor aankomende periodes door een combinatie van oefeningen zoals het raken van de zware zak, snelheidstas en dubbele zak, sparren en het raken van de focuspads van een trainer. Vedergewichtvechters moeten waakzaam zijn over hun gewicht, omdat het verliezen of aankomen van slechts een paar kilo voldoende kan zijn om ze naar een nieuwe gewichtsklasse te verplaatsen.

In de Olympische Spelen

De gewichtsklassen van professioneel boksen zijn niet identiek aan de amateurklassen op de Olympische Zomerspelen. Op dit niveau bestaat de vedergewichtsklasse niet; de gewichtsverdeling die het dichtst bij de vedergewichtklasse op de Olympische Spelen ligt, is bantamgewicht, waarin jagers niet meer dan 123,5 pond mogen wegen. Op de Spelen van 2012 in Londen won de Engelse Luke Campbell de gouden medaille. John Joe Nevin uit Ierland won zilver, en Satoshi Shimizu van Japan en Lazaro Jorge Alvarez Estrada van Cuba op kop voor brons.