Voeding

Zijn de vetten in pistachenoten slecht voor je?


Meer pistachenoten in uw dieet opnemen kan zelfs goed voor u zijn.

Ablestock.com/AbleStock.com/Getty Images

Bijna driekwart van de calorieën in pistachenoten is afkomstig van vetten. Hoewel die hoeveelheid misschien ongezond lijkt, zijn de vetten eigenlijk goed voor je. Pistachenoten zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, beter bekend als MUFA's en PUFA's. Deze kenmerkende 'goede' vetten bieden verschillende voordelen voor uw lichaam.

Effecten op cholesterol

In 2008 hebben onderzoekers van de Pennsylvania State University een onderzoek uitgevoerd om de voordelen van vetten in pistachenoten op het risico op hart- en vaatziekten te bepalen. Deelnemers aan het onderzoek hadden lipoproteïne met een lage dichtheid verhoogd - het schadelijke cholesterol dat tot hartaandoeningen leidt. Tijdens het onderzoek aten de proefpersonen de eerste maand geen pistachenoten, hadden ze in de tweede maand één portie pistachenoten en hadden ze in de derde maand twee porties pistachenoten. De resultaten, die werden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, ontdekten dat dagelijks twee porties pistaches consumeren - goed voor 20 procent van je totale calorieën uit pistachenoten - je LDL-cholesterol met ongeveer 8 procent en het totale cholesterol kan verlagen door ongeveer 11 procent, waardoor uw risico op hartaandoeningen wordt verlaagd. Voor een gemiddeld dieet van 2000 calorieën zou dit neerkomen op ongeveer 2,5 gram pistachenoten per dag.

Voordelen van gewichtsbeheersing

Een onderzoeksreview gepubliceerd in de april 2012 editie van ReviewsNutrition Reviews Ђќ onderzocht studies die pistachenoten en verzadiging evalueerden. Vanwege het hoge MUFA- en PUFA-gehalte van pistachenoten duurt het een tijdje voordat je lichaam het kan verteren, in vergelijking met een koolhydraatrijke snack, zoals pretzels. Je zult waarschijnlijk niet voelen dat gerommel in de late namiddag in je buik als je snack op noten. De beoordeling wees erop dat pistachenoten de verzadiging zeker kunnen verbeteren, maar dat je ze met mate moet eten omdat ze veel calorieën bevatten.

Bloedsuikercontrole

Enkelvoudig onverzadigde vetten in pistachenoten kunnen volgens MayoClinic.com het insulinegehalte in uw bloed verbeteren. Insuline is het hormoon dat uw bloedsuikerspiegel, of glucose, reguleert. Wanneer u verzadigde en transvetten in uw dieet vervangt door MUFA's, kan uw bloedsuikerspiegel stabiliseren. Dit is vooral handig als u diabetes type 2 heeft en uw systeem insuline niet goed gebruikt of onvoldoende hormoon heeft.

Andere Overwegingen

Hoewel MUFA's en PUFA's 'goede' vetten zijn, zijn het inderdaad nog steeds vetten. Omdat vetten 9 calorieën per gram bevatten - meer dan het dubbele van de hoeveelheid die je krijgt uit een gram koolhydraten of eiwitten - moet je je portie pistachenoten beperken. Anders eet je snel de hele container en krijg je veel meer calorieën dan je had bedoeld. Met een portie van 1 ons, wat neerkomt op ongeveer 49 kernels, krijg je een gezonde dosis nuttige vetten voor minder dan 160 calorieën.