Voeding

Zich humeurig voelen op een koolhydraatarm dieet


Omdat koolhydraten energie leveren aan het lichaam en de hersenen, kunnen koolhydraatarme diëten sommige mensen in een slecht humeur brengen.

Merk X Pictures / Stockbyte / Getty Images

Koolhydraatarme diëten hebben veel aangeprezen voordelen, met name gewichtsverlies. Voor veel mensen kunnen er echter bijwerkingen zijn aan de aanzienlijk verminderde koolhydraatconsumptie. Deze mensen kunnen humeurigheid en stemmingswisselingen ervaren, vooral bij het starten van een koolhydraatarm dieet

De rol van koolhydraten

Koolhydraten staan ​​het meest bekend om hun rol bij het leveren van energie op lange en korte termijn aan de verschillende systemen van het lichaam, waaronder de hersenen en het zenuwstelsel. Verschillende vormen van koolhydraten kunnen energie leveren met verschillende snelheden. Eenvoudige koolhydraten zoals suiker leveren bijvoorbeeld onmiddellijk energie, terwijl langzaam brandende koolhydraten, zoals die in bonen, door het lichaam kunnen worden opgeslagen om op lange termijn energie te leveren. Het spreekt dus voor zich dat wanneer het lichaam en de hersenen niet langer een constante toevoer van energie uit koolhydraten hebben, dit voor sommige personen kan leiden tot stemmingswisselingen.

Comfort Foods

Koolhydraten kunnen goede eigenschappen hebben vanwege de schommelingen in de bloedsuikerspiegel die ze kunnen bieden. Dit kan de reden zijn dat veel mensen voedingsmiddelen met veel koolhydraten en suikers consumeren wanneer ze zich down voelen, omdat ze voor een pick-up zorgen. Hoewel het comfort van koolhydraten onmiddellijke bevrediging kan bieden, merkt CBS News op dat voedingsmiddelen met een lagere glycemische index - een schaal die voedingsmiddelen beoordeelt op basis van de mate waarin ze de bloedsuikerspiegel verhogen - de bloedsuikerspiegel stabieler maken , wat kan leiden tot stabielere gemoedstoestanden. Voor degenen die een koolhydraatarm dieet volgen, betekent dit dat in eerste instantie het wegsnijden van die comfortvoedsel kan leiden tot stemmingswisselingen.

Dit hangt van de persoon af

Elke persoon reageert anders op voeding, wat betekent dat terwijl sommige mensen stemmingswisselingen hebben op een koolhydraatarm dieet, anderen helemaal geen problemen hebben. Daarom is het belangrijk om een ​​systeem te vinden dat voor u persoonlijk werkt. Als je niet het gevoel hebt dat een koolhydraatarm dieet voor jou werkt, is het misschien het beste om te experimenteren met aanpassingen aan je koolhydraatarm dieet of verschillende voedingsgewoonten waardoor je je op je best kunt voelen en functioneren.

Je stemming verbeteren

Voordat u uw koolhydraatarm dieet opgeeft, is het belangrijk om eerst uw bloedsuiker een kans te geven zich te stabiliseren en uw lichaam een ​​kans om zich aan te passen. Als je na een maand nog steeds humeurig bent, probeer dan wat gezonde koolhydraten toe te voegen aan je dieet, zodat je hersenen de nodige brandstof hebben om goed te functioneren. Dit kan humeurigheid verminderen. Koolhydraten die je bloedsuikerspiegel niet halen, zijn het beste; het is echter mogelijk niet nodig om elk voedsel te meten tegen de glycemische index. Dr. Xavier Pi-sunyer vertelde ABC News dat de glycemische index verwarrend kan zijn voor mensen en dat het simpelweg opnemen van meer fruit, groenten, volle granen en vezelrijk voedsel een eenvoudiger manier is om gezonde koolhydraten te eten.