Geschiktheid

Gevoel moe de dag na een training


Je lichaam heeft brandstof en rust nodig na een training.

Michael Blann / Digital Vision / Getty Images

Wanneer je de dag na een training echt moe bent, is de kans groot dat je behoorlijk hard hebt gewerkt - je hebt lang op je lichaam gedrukt of met een intensiteit gewerkt die je niet gewend bent. In beide gevallen is goed herstellen de sleutel om je sneller beter te voelen.

Verwacht wat vermoeidheid

Als je alles in de sportschool doet, zou je moe moeten worden - of zelfs een beetje uitgeput - dus enige vermoeidheid is normaal. Je spieren kunnen zwakker aanvoelen dan normaal de dag na een bijzonder zware krachttraining, en je kunt wat milde spierpijn ervaren als je spierweefsel zichzelf herstelt. Normale vermoeidheid is mild en mag niet langer dan een dag of twee duren.

Neem vrije dagen

Wat je lichaam nu nodig heeft, is rust. Wanneer competitieve atleten zichzelf tot het uiterste duwen, neigen ze er niet naar om de volgende dag weer deel te nemen aan een andere grote competitie - of zelfs dagen na dat grote evenement, herinnert trainer Dan Falkenberg aan de Columbus Sports-website. Als u zich de dag na uw training erg traag of moe voelt, neem dan een paar dagen vrij van inspanning.

Krijg genoeg slaap

Als u zich moe voelt na een training, krijgt u mogelijk niet genoeg slaap. Na lange runs zweren sommige afstandslopers bij een herstellend dutje, waarbij het lichaam zichzelf herstelt. Als je geen tijd hebt of niet wilt stoppen voor een dutje, zorg er dan voor dat je elke nacht minstens 7 tot 9 uur kwaliteitsslaap krijgt. Doe het licht uit en schakel je elektronica ongeveer een uur voor het slapen gaan uit om de nacht te ontspannen.

Eet goed eten

Wat je in je lichaam stopt, kan ook invloed hebben op je algehele energieniveau. Probeer direct na een intensieve training een kleine snack te eten die koolhydraten en eiwitten bevat, bijvoorbeeld een banaan met amandelboter of een sportreep. Dit zal helpen de glycogeenvoorraden aan te vullen die u waarschijnlijk tijdens uw training hebt uitgeput. Goede voeding gedurende de dag is ook belangrijk. Als u gewicht wilt verliezen, verlaag dan uw calorieverbruik niet onder het aanbevolen niveau voor uw gewicht en lengte. Om een ​​idee te krijgen van hoeveel calorieën u zou moeten consumeren op basis van uw activiteitsniveau, gebruikt u een online calculator zoals de "Daily Caloric Needs Estimator" van de American Council on Exercise.

Krijg genoeg te drinken

Uw lichaam heeft voldoende hydratatie nodig om spiervermoeidheid tijdens uw training te voorkomen en om goed te herstellen. Een goede vuistregel is om de helft van uw lichaamsgewicht in gram te drinken, hoewel dat te veel of te weinig kan zijn, afhankelijk van uw inspanningsniveau en de temperaturen waarbij u traint. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt in de enkele uren voor, tijdens en na je training.

Bronnen (1)