Voeding

Maakt vezel u gezwollen?

Maakt vezel u gezwollen?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vezels kunnen een opgeblazen of gezwollen gevoel in uw buik veroorzaken als u te veel te snel aan uw dieet toevoegt.

Medioimages / Photodisc / Photodisc / Getty Images

Het eten van de juiste hoeveelheid vezels kan u helpen constipatie te voorkomen en uw cholesterol en bloedsuiker te beheersen. Als u te snel te veel vezels toevoegt aan uw dieet, kan dit echter in de buikstreek zwelling of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Door de hoeveelheid vezels die u inneemt geleidelijk te verhogen, kan de zwelling vaak worden geëlimineerd, maar als het probleem blijft bestaan, raadpleeg dan een arts om een ​​meer ernstige medische aandoening uit te sluiten.

Over vezels

Voedingsvezels zijn in elke vorm aanwezig in elk plantaardig voedsel. De meeste plantaardige voedingsmiddelen bevatten een mengsel van de twee soorten voedingsvezels - onoplosbaar en oplosbaar. Oplosbare vezels lost op in water en vormt een gelachtige substantie, die kan helpen uw bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte te beheersen door de absorptie van suiker en zetmeel te remmen. Onoplosbare vezels lossen niet op in water en blijven relatief intact tijdens het spijsverteringsproces, dus het helpt een dikke ontlasting te creëren, wat op zijn beurt constipatie helpt voorkomen.

Opgeblazen problemen

Een veel voorkomende oorzaak van een opgeblazen buik of zwelling is het te snel toevoegen van teveel vezels aan uw dieet. Dit kan gemakkelijk zijn als u eerder weinig vezels in uw dieet heeft gehad. Vezel wordt pas verteerd als het de dikke darm bereikt, waar bacteriën daar proberen het af te breken. Het bijproduct van dit proces is vaak veel gas, wat een gevoel van opgeblazen gevoel of zwelling in uw buikstreek kan veroorzaken.

Zwelling voorkomen

Door geleidelijk vezels aan uw dieet toe te voegen, kunnen de bacteriën in uw dikke darm zich aanpassen, wat uiteindelijk ophoudt met een opgeblazen gevoel en in de meeste gevallen gasvorming. Veel water drinken, minstens acht glazen per dag, kan ook helpen. Overschakelen van een supplement op het verkrijgen van uw vezels uit volkoren voedingsmiddelen, vers fruit en groenten, peulvruchten en noten kan ook helpen, omdat de vezelconcentratie niet zo hoog is en overbelasting niet zo waarschijnlijk is. De aanbevolen dosering vezels voor kinderen en volwassenen is 20 gram tot 30 gram per dag, volgens de Harvard School for Public Health, dus als je meer dan dat consumeert, kan het verminderen van je dagelijkse inname ook gas en zwelling voorkomen.

Andere Overwegingen

Een opgeblazen of gezwollen gevoel is meestal te wijten aan gas, dus het nemen van een supplement dat het gasniveau in uw darmen verlaagt - bijvoorbeeld simethicon - kan problemen helpen voorkomen als uw lichaam zich aanpast aan een verhoogde inname van voedingsvezels. Raadpleeg een arts als u zich nog steeds opgeblazen of gezwollen voelt, zelfs nadat u preventieve maatregelen hebt genomen. Het kan zijn dat vezels gewoon moeilijk te verteren zijn voor je lichaam, in welk geval een arts een voedingsvervanging kan aanbevelen, of een spijsverteringsstoornis, zoals het prikkelbare darm syndroom, de schuld is. Zwelling die ergens anders optreedt dan de buik, zoals de lippen of keel, kan wijzen op een voedselallergie, die ook medische aandacht vereist.

Bronnen (1)