Voeding

Welk vezelproduct veroorzaakt ook gewichtsverlies?


Glucomannan en psyllium hebben beide werkzaamheid getoond bij het bevorderen van gewichtsverlies.

Pixland / Pixland / Getty-afbeeldingen

Vezelproducten worden vaak gebruikt om constipatie te behandelen en regelmaat te bevorderen. Vezels kunnen ook helpen bij het afvallen, het cholesterolgehalte verbeteren en het risico op bepaalde ziekten verlagen. Psyllium en glucomannan zijn twee soorten bulkvezels die bijzonder effectief zijn gebleken bij het bevorderen van gewichtsverlies.

Psyllium

Psyllium is een oplosbare vezel die afkomstig is van een struikachtig kruid. Verschillende populaire merken vezelsupplementen gebruiken psyllium als belangrijkste ingrediënt. Volgens het University of Maryland Medical Center kan de oplosbare vezel in psylliumschil helpen bij het verlagen van cholesterol. Psyllium is een bulkvezel, wat betekent dat wanneer het in contact komt met water, het opzwelt en een gelachtige massa vormt die helpt afval door het spijsverteringskanaal te verplaatsen. UMMC merkt ook op dat psyllium is gebruikt voor de behandeling van diabetes, constipatie, diarree, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, prikkelbare darmsyndroom en obesitas.

Psyllium Research

Een artikel uit 2012, gepubliceerd in "Obesitasbeoordelingen", merkte op dat psyllium effectief is bij het verminderen van risicofactoren voor metabool syndroom - een groep aandoeningen die het risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes verhoogt. Een belangrijke risicofactor voor het metabool syndroom is obesitas. Volgens de beoordeling kan psyllium nuttig zijn bij het beheersen van het lichaamsgewicht. In een artikel uit 2010, gepubliceerd in het "Journal of Clinical Gastroenterology", werd opgemerkt dat psylliumschil een gunstig effect kan hebben op de vermindering van het lichaamsgewicht, evenals cholesterol- en triglycerideniveaus - allemaal belangrijke factoren bij het verlagen van het risico op metabool syndroom.

Glucomannan

Glucomannan is een suiker die is afgeleid van de wortel van de konjac-plant. Net als psyllium is glucomannan een oplosbare bulkvezel. Glucomannan kan echter effectief zijn in nog kleinere doses dan psylliumschil vanwege het feit dat het tot 17 keer de oorspronkelijke grootte kan zwellen wanneer het in contact komt met water. Glucomannan wordt ook gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder constipatie, diabetes type 2, obesitas, hoge bloedsuiker en hoog cholesterol.

Glucomannan Research

Een beoordeling uit 2005 gepubliceerd in "Alternatieve therapieën in gezondheid en geneeskunde" merkte op dat glucomannan een goed verdragen supplement is dat in verschillende onderzoeken heeft geleid tot aanzienlijk gewichtsverlies bij patiënten met obesitas en overgewicht. Glucomannan werd in doses van 2 tot 4 gram per dag gebruikt in deze onderzoeken. Een studie gepubliceerd in 2005 in "Medical Science Monitor" testte drie vezelsupplementen voor gewichtsvermindering. Het resultaat was dat glucomannan in staat was om gewicht te verminderen bij gezonde mensen met overgewicht, terwijl de andere supplementen geen extra gewichtsverlies konden bevorderen.