Voeding

Hoe uw vezelinname te achterhalen


Verhoog geleidelijk uw vezelinname om bijwerkingen te voorkomen.

Liquidlibrary / liquidlibrary / Getty Images

Als je zoals de meeste Amerikanen bent, krijg je ongeveer 15 gram vezels per dag, minder dan de aanbevolen 25 gram per dag voor vrouwen en 38 gram per dag voor mannen, meldt de Academie voor Voeding en Dieetleer. Vezel is het deel van het koolhydraatvoedsel dat je eet dat je lichaam niet kan verteren. U wilt een voldoende hoeveelheid in uw dieet om de stoelgang te reguleren en constipatie te voorkomen, uw risico op hartaandoeningen te verminderen en uw gewicht onder controle te houden. Bronnen van voedingsvezels zijn fruit en groenten, granen en granen, bonen, noten en zaden.

1.

Noteer alles wat u de afgelopen 24 uur heeft gegeten op een vel papier. Vermeld de hoeveelheid van elk voedsel dat je hebt geconsumeerd. Gebruik kopjes en eetlepels als maateenheden.

2.

Registreer gram vezels voor het koolhydraatbevattende voedsel dat je eet. U kunt informatie over gram vezels per portie van veel gegeten voedingsmiddelen vinden in een online database met voedingsstoffen. Als het voedsel dat u eet een etiket heeft, gebruikt u de hoeveelheid vezels per portie die u op het voedingsfeitspaneel aantreft.

3.

Tel alle vezelgrammen op je lijst op met een rekenmachine. Als je niet aan de aanbeveling voldoet, voeg dan geleidelijk een verscheidenheid aan vezelrijk voedsel aan je dieet toe.

4.

Blijf uw vezelinname dagelijks volgen totdat u de gewoonte heeft om uw dagelijkse vezeldoel te bereiken. Het kan enkele weken duren voordat u de aanbevolen hoeveelheid hebt verdragen.

Dingen nodig

  • Rekenmachine

Tip

  • Voeg lijnzaad toe aan je ochtendhavermout om je vezelinname te stimuleren. Een eetlepel biedt 3,3 gram vezels, volgens Harvard University Health Services. Een portie zwarte bonen van 1/2 kopje bij je middagsalade levert 6 gram extra vezels op. Roer 1 kopje verse frambozen door yoghurt voor een extra 3,3 vezel gram.

Waarschuwing

  • Het te snel verhogen van uw vezelinname kan ongemakkelijk gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Voeg geleidelijk meer vezels toe en drink veel water, beveelt de Academy of Nutrition and Dietetics aan. Raadpleeg uw arts voordat u vezels aan uw dieet toevoegt als u een maag-darmaandoening heeft.

Bronnen (1)