Voeding

Hoe suikeralcohol in koolhydraten te berekenen


U vindt suikeralcoholen op het etiket met voedingsfeiten.

Ryan McVay / Photodisc / Getty Images

Suikeralcoholen zijn een soort zoetstof met minder calorieën die minder calorieën levert dan suiker. Consumptie van suikeralcoholen kan gunstig zijn voor mensen met diabetes, omdat ze minder effect hebben op de bloedsuikerspiegel dan suiker. Ze moeten alleen in aanmerking worden genomen bij het tellen van koolhydraten wanneer er 5 of meer gram suikeralcohol per portie is. Wanneer u koolhydraten telt, moet u een etiket met voedingsfeiten lezen en uw maaltijden plannen met behulp van de vermelde portiegrootte.

1.

Zoek het etiket met voedingsfeiten op het product dat u gaat consumeren. De beste manier om de hoeveelheid en porties die u eet te regelen, is door de portiegrootte van elk voedsel te kennen.

2.

Raak bekend met het voedingswaarde-etiket, vooral als u diabetes hebt. Het label geeft het aantal gram koolhydraten weer en verdeelt dat in de verschillende soorten koolhydraten. Drie soorten koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels, die voorkomen in voedingsmiddelen zoals granen, bonen, zetmeelrijke groenten, fruit en melk. Zoek het totale aantal gram koolhydraten, waaronder zetmeel, suikers en vezels en suikeralcohol.

3.

Zoek het aantal gram suikeralcohol. Als het product suikeralcoholen bevat, wordt het aantal grammen vermeld onder de totale koolhydraten op het etiket. Neem het aantal gram suikeralcohol alleen op als u koolhydraten telt wanneer er meer dan 5 gram per portie is. De American Diabetes Association merkt op dat suikeralcoholen gemiddeld ongeveer 50 procent minder calorieën bevatten dan suiker en daarom minder effect hebben op uw bloedsuiker.

4.

Trek de helft van de gram suikeralcoholen af ​​van de totale koolhydraten en gebruik het resterende aantal grammen als je totale hoeveelheid koolhydraten per portie. Als er bijvoorbeeld 20 gram totale koolhydraten en 8 gram suikeralcohol in één portie zijn, trek je er vier van 20 af en krijg je 16 gram koolhydraten om te gebruiken als je koolhydraatgetal.

Dingen nodig

  • Voedingswaarde-etiket
  • Maatbekers
  • Maatlepels
  • Mes

Tip

  • Suikeralcoholen kunnen worden toegevoegd aan houdbaar voedsel of aan warme dranken of ontbijtgranen. Sommige suikeralcoholen die u mogelijk in een ingrediëntenlijst ziet, zijn mannitol, sorbitol en xylitol. Suikeralcoholen zijn te vinden in snoepjes, siropen, ijsjes, gebak, yoghurt, ingeblikt fruit en andere voedingsmiddelen.

Waarschuwing

  • Suikeralcoholen kunnen een laxerend effect hebben en bij sommige mensen gastro-intestinale klachten veroorzaken. Als u enkele bijwerkingen heeft, kan het verminderen van de portie u helpen om suikeralcoholen in uw dieet op te nemen.