Sport

Hoe het 100-meter dashboard af te werken


Verlaat het feest tot nadat je de finishlijn hebt overschreden.

Michael Steele / Getty Images Sport / Getty Images

Het streepje van 100 meter is een van de kortste gebeurtenissen van de baan - het is binnen enkele seconden voorbij. Dit kan ertoe leiden dat je gelooft dat de race simpelweg gaat over versnelling, maar het vermijden van vertraging kan nog belangrijker zijn. Hoewel het geen test van uithoudingsvermogen is, zullen zelfs elite lopers vervagen in het laatste deel van de race. Om een ​​sterke race van 100 meter te lopen, moet je een sterke finish plannen. Het verbeteren van je finish kan seconden van je tijd scheren - een eeuwigheid in zo'n korte race.

1.

Houd uw topsnelheid zo lang mogelijk vast. Je kunt herkennen wanneer je je topsnelheid hebt bereikt, want je stopt met accelereren en je snelheid zal 10 tot 30 meter stijgen. Je wordt gedwongen om na dit plateau te vertragen als je je neuromusculaire coördinatie begint te verliezen, maar concentreer je op je snelheid om je plateau zo lang mogelijk uit te breiden; vertraag uw tempo niet totdat uw lichaam fysiek daartoe is gedwongen.

2.

Handhaaf de juiste vorm om te voorkomen dat u meer vertraagt ​​dan op de laatste 10 of 20 meter. Houd je knieën hoog en beweeg je benen snel en licht. Rij ook harder met je armen terwijl je door de laatste meters van de race duwt; zoals hardloopcoach Brian Mackenzie uitlegt, moet je je armen snel en met urgentie bewegen.

3.

Leun naar voren met je schouders en borst een paar meter voor de finish. Dit duwt je lichaam naar voren, waardoor het sneller over de finishlijnfracties van een sectie komt. Dit lijkt misschien niet veel, maar het kan het verschil zijn tussen op het podium staan ​​of ook een renner zijn in een race gemeten in honderdsten van een seconde.

4.

Blijf voorbij de finishlijn. Stop niet tot je de grens volledig hebt overschreden. Behandel de finishlijn als iets waar je doorheen rent, niet iets waar je naartoe rent.

Tip

  • De sleutel tot een snellere race is om je maximale snelheid zo lang mogelijk te houden. Probeer zo snel mogelijk je topsnelheid te bereiken en vermijd zo lang mogelijk te vertragen.