Voeding

Welk voedsel heeft meer dan 90 procent vet?


Boter is gemaakt van room en heeft bijna 100 procent vet.

Comstock / Comstock / Getty-afbeeldingen

Vetrijke voedingsmiddelen voldoen vaak aan je smaakpapillen en zijn rijk aan calorieën, maar te veel vet eten kan volgens de American Heart Association leiden tot hartaandoeningen. Als u leert voedingsmiddelen te identificeren die een hoog vetpercentage bevatten, kunt u gezondere eetkeuzes maken en kunt u zelfs afvallen. Over het algemeen zijn voedingsmiddelen met meer dan 90 procent vet specerijen of receptingrediënten. U kunt meestal een vetarme versie vinden of een vervanging voor de meeste vetrijke voedingsmiddelen.

Vetpercentage bepalen

Vet is de meest calorierijke voedingsstof. Het bevat 9 calorieën per gram, terwijl eiwitten en koolhydraten slechts 4 calorieën per gram bevatten. Om het percentage calorieën van een voedingsmiddel uit vet te bepalen, vermenigvuldigt u de grammen vet in een portie van het voedsel met 9, deelt u het totale aantal calorieën per portie en vermenigvuldigt u dit met 100. Volle melk bevat bijvoorbeeld 150 calorieën en 8 gram vet per kopje, dus 48 procent van de calorieën komt uit vet. Omdat de meeste voedingsmiddelen een mengsel van eiwitten, koolhydraten en vet bevatten, eet je zelden een voedingsproduct met meer dan 90 procent vet.

Oliën en Specerijen

Olijfolie, sojaolie, koolzaadolie, walnootolie, sesamolie, amandelolie, pinda-olie en kokosolie zijn allemaal 100 procent vet. De noot of het zaad wordt geperst en mogelijk verhit om alleen de olie uit de plant te extraheren. Saladedressings worden meestal gemaakt met olie en soms eierdooiers, kaas of room. Tenzij ze "vetarm" zijn, bevatten de meeste saladedressings meer dan 90 procent vet. Normale mayonaise, gemaakt met eidooiers, plantaardige olie, azijn en kruiden, is ongeveer 99 procent vet.

Dieren producten

Bepaalde zuivelproducten, zoals boter, bevatten meer dan 90 procent vet. De room van koemelk wordt gekarnd totdat een dikke, bijna 100 procent boterpasta wordt geproduceerd. Een spoor van eiwit uit de melk blijft achter - ongeveer 0,1 gram eiwit per eetlepel boter. Botervervangers op basis van Margarine en olie zijn ook bijna 100 procent vet. Roomkaas, die soepel en smeerbaar is, bevat 90 procent vet. Slagroom, vaak gebruikt om desserts en desserts te maken, heeft ongeveer 96 procent vet.

Andere ingrediënten

Visolie, vaak gebruikt in de Aziatische keuken of als gezondheidssupplement, is de gewonnen olie van vette vis zoals ansjovis, makreel, sardines en zalm. Deze oliën zijn 100 procent vet. Aziatische en Indiase curry's, soepen, stoofschotels en desserts gebruiken kokosmelk, die 93 tot 97 procent vet is, afhankelijk van de gebruikte kokosnoten. Het bakvet dat wordt gebruikt voor het maken van gebakken producten zoals taartbodems en koekjes is een vaste stof bij kamertemperatuur. Het kan worden gemaakt van reuzel, rundvet, katoenzaadolie, kokosolie, palmolie of andere gehydrogeneerde plantaardige oliën en is 100 procent vet.

Vetbehoeften

Volgens het Institute of Medicine moet 20 tot 35 procent van de calorieën die je op een dag eet uit vet komen. Als u een dieet van 2000 calorieën gebruikt, is dat 44 tot 78 gram vet per dag. De American Heart Association merkt op dat het soort vet dat je consumeert ook belangrijk is. Verzadigd vet van dierlijke producten mag niet meer dan 7 procent van je dagelijkse calorieën uitmaken, of 15 gram voor een dieet van 2000 calorieën. Transvet gevonden in bewerkte voedingsmiddelen moet minder zijn dan 1 procent van je calorieën of 2 gram per dag voor een dieet van 2000 calorieën. Vetrijke diëten kunnen uw risico op een hoog cholesterolgehalte, hartaanval en beroerte verhogen, dus eet vetrijk voedsel met mate.