Voeding

Voedselrichtlijnen voor vetarme diëten

Voedselrichtlijnen voor vetarme diëtenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Groenten en fruit moeten de basis zijn van een vetarm dieet.

Jupiterimages / Polka Dot / Getty Images

Vetten bevatten meer calorieën per gram dan eiwitten en koolhydraten, de andere macronutriënten. Hierdoor bevatten diëten met veel vet doorgaans meer calorieën, wat na verloop van tijd tot gewichtstoename kan leiden. De huidige voedingsrichtlijnen bevelen aan om tussen de 20 en 35 procent van je calorieën uit vet te consumeren. Vetarme diëten beperken in het algemeen de vetinname tot niet meer dan 20 procent van de calorieën, volgens "Nutrition and You" van Joan Salge Blake.

De basis

Volle granen, groenten en fruit vormen de basis van een vetarm dieet, volgens het Langone Medical Center van de New York University, hoewel je ook magere eiwitten moet opnemen om aan je macronutriëntenbehoeften te voldoen. Groenten en fruit moeten bij elke maaltijd ongeveer de helft van je bord bedekken. Beperk uw totale inname van vlees, vis, gevogelte en hele eieren tot 6 gram per dag. De vetinname moet worden beperkt tot ongeveer 40 tot 50 gram per dag, afhankelijk van uw caloriebehoeften.

Vetarme voedselproducten

Het beperken van uw vetinname betekent niet dat u een saai, saai dieet moet volgen. Er zijn verschillende vetarme items die je kunt eten terwijl je binnen je vetdoelen blijft. U kunt kiezen voor magere zuivelproducten, zoals magere melk, magere yoghurt en kwark. Vervang ijs door sorbet of magere bevroren yoghurt. Goede eiwitkeuzes zijn eiwitten, kip zonder vel of kalkoenfilet, extra mager rundergehakt, lichte tonijn in blik en witte vis. Andere vetarme producten zijn havermout, bruine rijst, volkoren pasta, Engelse volkoren muffins en pretzels.

Labels lezen

Als je een vetarm dieet op lange termijn gaat volgen, is het belangrijk dat je leert hoe je de juiste voedselkeuzes voor jezelf kunt maken. Het kiezen van vers, heel voedsel, zoals fruit, groenten en volle granen, is een goede manier om je vetinname laag te houden, maar het kiezen van verpakt voedsel kan een beetje lastiger zijn. Zoek naar voedingsmiddelen die niet meer dan 30 procent calorieën bevatten uit vet of 3 gram vet voor elke 100 calorieën. Vertrouw niet op woorden. Lichte voedingsmiddelen bevatten minder dan hun normale tegenhangers, maar ze kunnen nog steeds vrij veel vet of suiker bevatten, wat ook kan leiden tot gewichtstoename.

Een opmerking over vetreductie

Hoewel het verlagen van uw totale vetinname kan helpen bij het afvallen, raadt HealthyHeartWomen.org aan om bij hartaandoeningen meer aandacht te besteden aan de soorten vet die u eet, in plaats van de totale hoeveelheid. Het Women's Health Initiative Dietary Modification Trial, waaraan 50.000 vrouwen deelnamen en de helft op een vetarm dieet legden, ontdekte dat hoewel het verminderen van de totale vetinname de bloeddruk en LDL-cholesterol hielp, het het risico op hartaandoeningen niet significant verlaagde, hartaanval of beroerte. De onderzoeksresultaten tonen aan dat de algehele kwaliteit van uw dieet - inclusief gezond voedsel zoals volle granen, fruit, groenten en gezonde vetten, zoals noten, zaden, avocado en olijfolie - belangrijker is dan het beperken van een specifieke voedingsstof, zoals vet.