Voeding

Eten & wijnlijst voor een mediterraan dieet


Verse groenten zijn een steunpilaar van het mediterrane dieet.

Goodshoot / Goodshoot / Getty Images

Het mediterrane dieet, gebaseerd op de traditionele eetpatronen van mensen die in de buurt van de Middellandse Zee wonen, bevat veel verse producten, vis en gezonde oliën. Het dieet is volgens Harvard School of Public Health in verband gebracht met lagere gevallen van diabetes en sommige vormen van kanker en met het handhaven van een gezond gewicht.

Zoek verse producten

Het mediterrane dieet bevat veel verse groenten en fruit. Volgens het hoofd van de afdeling dieet- en voedingsafdeling van La Trobe University in Melbourne, Australië, zou je elke dag ongeveer 4 koppen groenten moeten eten, door een combinatie van bladgroenten, tomaten en andere groenten. Je kunt ze in olijfolie bakken, wat ook een belangrijk onderdeel van het dieet is. Eet elke dag vers fruit naar keuze en vervang andere snacks door noten en gedroogd fruit.

Wees selectief met vlees

Eet bij het volgen van het mediterrane dieet minstens twee keer per week vette vis. Zalm, makreel en sardines zijn bijzonder goede keuzes. Beperk uw inname van rood vlees - rundvlees, lam, konijn - tot een of twee keer per week en wit vlees - zoals varkensvlees, kip of kalkoen - tot één tot drie porties per week. Een portie is ongeveer 3 gram. Kook je vlees in olijfolie in plaats van boter of andere minder gezonde oliën.

Graaf in zuivel en granen

Elke dag yoghurt eten, of minstens een paar keer per week, is een belangrijk kenmerk van het mediterrane dieet. De Universiteit van Wisconsin beveelt een tot drie porties zuivel per dag aan, en vier tot zes porties volle granen per dag. Dit betekent dat je bij elke maaltijd volkorenbrood en pasta, volkoren granen, rijst en peulvruchten moet kauwen. Deze combinatie van vetten, koolhydraten en vezels houdt je lang na je maaltijd vol en tevreden en kan verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheid van het mediterrane dieet.

Kom tot rust met rode wijn

De Mayo Clinic ontdekte dat het mediterrane dieet matige alcoholinname aanmoedigt, met de nadruk op rode wijn. Rode wijnen hebben meestal hogere hoeveelheden antioxidanten dan andere alcoholen, met minder suiker. Een of twee glazen shiraz, merlot, cabernet sauvignon, malbec of syrah per dag is een acceptabele hoeveelheid om te drinken in combinatie met de andere voedingsmiddelen in de voeding.