Voeding

Voedingsmiddelen die u niet kunt eten met een dieet met weinig tyramine


Vermijd oude kazen tijdens een dieet met weinig tyramine.

Comstock-afbeeldingen / Comstock / Getty-afbeeldingen

Tyramine komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, vooral die die verouderd en gefermenteerd zijn. Het kan hoofdpijn veroorzaken en de bloeddruk verhogen, maar normaal gesproken hoef je je geen zorgen te maken over het eten van tyramine-bevattende voedingsmiddelen omdat het wordt geïnactiveerd door enzymen in je spijsverteringskanaal. Sommige medicijnen interfereren met deze enzymen, waardoor het tyraminegehalte kan stijgen. Als u deze medicijnen gebruikt, kan uw arts u adviseren om een ​​dieet met weinig tyramine te volgen.

Tyramine Basics

Tyramine vormt zich in voedingsmiddelen wanneer micro-organismen interageren met het aminozuur tyrosine. Het is een normaal onderdeel van verouderd en gefermenteerd voedsel en wordt ook geproduceerd wanneer voedsel begint te bederven. Antidepressiva die monoamine-oxidaseremmers worden genoemd, geneesmiddelen die worden gebruikt om de ziekte van Parkinson te behandelen en bepaalde antibiotica interfereren met de enzymen die tyramine metaboliseren. Wanneer u deze medicijnen gebruikt, neemt het tyraminegehalte in uw bloed toe. Hoge niveaus van tyramine veroorzaken de afgifte van teveel noradrenaline, wat resulteert in bijwerkingen zoals ernstige hoofdpijn, hoge bloeddruk, hartkloppingen en verwarring. Volgens Vanderbilt University kan de bloeddruk zo hoog worden dat het een medisch noodgeval wordt, een hypertensieve crisis.

Leeftijd, gefermenteerde en ingemaakte voedingsmiddelen

Ten minste driekwart van alle tyraminegerelateerde hypertensieve crises wordt veroorzaakt door oude kazen, daarom wordt het volgens Vanderbilt University soms een kaasreactie genoemd. Dit maakt het vooral belangrijk om alle oude kaas te verwijderen, inclusief cheddar, blauw en Zwitsers. U moet elk type oude, gerookte of ingemaakte vis, vlees en gevogelte vermijden. Deze categorie omvat ook gedroogde worst, pepperoni, salami, pastrami en corned beef. Eet geen zuurkool, kimchi en andere gefermenteerde groenten. Sojabonen, sojabonenpasta, tofu, miso en sojasaus bevatten allemaal veel tyramine.

Andere voedingsmiddelen en dranken

Eet geen vers gebakken gistbrood of verwerkt vlees zoals bologna, bacon, ham en hotdogs, merkt Northwestern Memorial Hospital op. Bouillon en bouillon gemaakt van vlees kunnen veel tyramine bevatten, wat betekent dat soepen, stoofschotels, sauzen en jus op vleesbasis moeten worden vermeden. Peultjes, tuinbonen en Italiaanse sperziebonen staan ​​op de niet-eten-lijst omdat ze veel andere stoffen bevatten die de bloeddruk kunnen verhogen en het effect van tyramine kunnen vergroten. Een dieet met weinig tyramine mag geen vermout, tapbier of wijn bevatten. Je moet ook gistextracten verwijderen. Bananenschillen worden niet vaak geconsumeerd in de Amerikaanse keuken, maar ze zijn ook verboden.

Oude of bedorven voedingsmiddelen

Je zou natuurlijk geen bedorven voedsel eten, maar voedsel dat bijna verwend is, kan teveel tyramine hebben om veilig te zijn. Groenten en fruit die overrijp zijn, kunnen problemen veroorzaken. Vlees dat de houdbaarheidsdatum nadert, kan al tyramine-producerende bacteriën hebben. Het komt erop neer dat u geen vlees, vis, gevogelte of zuivelproducten mag eten die de houdbaarheidsdatum naderen of overschrijden. Eet verse producten binnen 48 uur. Vanderbilt University beveelt aan om vers vlees, gevogelte of vis dezelfde dag te consumeren of direct in de vriezer te leggen en vervolgens in de koelkast te ontdooien. Eet geen restjes na 48 uur.