Voeding

Voedingsmiddelen toegestaan ​​op een tarwevrij en glutenvrij dieet


Rijst is een glutenvrij graan dat je veilig kunt eten met een tarwevrij dieet.

Jupiterimages / Comstock / Getty Images

Als bij u onlangs een tarweallergie, glutenintolerantie of coeliakie is vastgesteld, kan het starten van uw nieuwe dieet overweldigend lijken. Behalve een paar gluten bevattende granen zijn bijna alle hele voedingsmiddelen glutenvrij, wat betekent dat je veilig vlees, rijst, groenten, fruit, noten en bonen kunt eten. Zodra u op een voedingsetiket ontdekt welke voedingsmiddelen gluten bevatten en hoe u naar gluten kunt zoeken, kunt u uw boodschappen met vertrouwen kopen.

Gluten

Een van de beste manieren om te bepalen wat u kunt eten op een tarwevrij en glutenvrij dieet is om eerst te leren welke voedingsmiddelen niet zijn toegestaan. Afgezien van tarwe, wat natuurlijk verboden is, bevatten rogge, gerst, triticale, kamut, spelt en griesmeel ook de eiwitgluten die in tarwe worden aangetroffen. Deze granen en alle ingrediënten die ervan worden gemaakt, moeten volledig worden vermeden tijdens een glutenvrij dieet. Als u een glutenintolerantie, tarweallergie of coeliakie heeft, kan het eten van zelfs sporen van gluten symptomen veroorzaken, zoals bot- of gewrichtspijn, maag- en spierkrampen.

Hele voedingsmiddelen

De meeste hele voedingsmiddelen, behalve de gluten bevattende granen, zijn van nature glutenvrij. U kunt veilig vlees, vis, kip, fruit, groenten, noten en peulvruchten eten. Sommige granen, zoals rijst, quinoa, teff, gierst en boekweit, zijn ook glutenvrij. Haver is van nature glutenvrij, maar koop ze alleen als het pakket vermeldt dat ze glutenvrij zijn om mogelijke kruisbesmetting met tarwe te voorkomen. Zuivel is ook glutenvrij, maar controleer het label voordat u bewerkte zuivelproducten zoals kaas, yoghurt of ijs koopt om te zorgen dat er tijdens de productie geen glutenhoudende ingrediënten zijn toegevoegd.

Gebakken Goederen

Als u van gebakken producten houdt, moet u uw normale eetgewoonten aanpassen. Standaardstroomproducten en snacks bevatten meestal tarwebloem, dus brood, cakes, koekjes, taarten, donuts en crackers zijn verboden, tenzij ze als glutenvrij worden geëtiketteerd. Tarwevrije en glutenvrije meel worden gemaakt van aardappel, tapioca, rijst, quinoa, pijlwortel, sorghum, garbanzo-bonen, gierst of maïs. Je kunt deze thuis bakken of er producten van maken in natuurvoedingswinkels of bakkerijen.

Specerijen

Je kunt ook veilig veel andere bewerkte voedingsmiddelen eten op een glutenvrij dieet. Soms bevatten specerijen gluten in additieven zoals karamelkleurstof, gemodificeerd voedselzetmeel, sojasaus of kunstmatige kleuren, volgens Celiac.com. Je kunt glutenvrije versies van alle kruiden, sauzen en jus kopen, zolang je het etiket aandachtig leest. Als een levensmiddel tarwe bevat, wordt het vermeld in de ingrediënten of staat er een verklaring aan het einde van de ingrediëntenlijst met de tekst "bevat tarwe". Een voedingsmiddel kan echter nog steeds gluten van andere granen bevatten, dus het is het beste om te zoeken naar producten die zijn geëtiketteerd als glutenvrij.