Voeding

Voedingsmiddelen rijk aan geconjugeerde linolzuren voor gewichtsverlies


Grasgevoerd rundvlees heeft hogere concentraties CLA dan graangevoerd rundvlees.

Jupiterimages / BananaStock / Getty Images

Geconjugeerd linolzuur is een soort vet dat voorkomt in bepaalde soorten vlees en zuivelproducten. Vanwege het vermeende vermogen van CLA om te helpen bij vetverlies, zijn voedingssupplementen met dit vetzuur ook ontwikkeld. Het bewijs met betrekking tot de gewichtsverlieseffecten van CLA is echter tegenstrijdig. Als u geïnteresseerd bent in het consumeren van CLA in de voeding, wordt deze in hoge hoeveelheden aangetroffen bij herkauwers.

CLA's potentieel voor gewichtsverlies

Veel van de onderzoeken die op CLA zijn uitgevoerd, hebben de aanvullende vorm gebruikt. Een studie gepubliceerd in 2012 in "Nutrition" toonde aan dat CLA-suppletie gedurende 12 weken de incidentie van obesitas verminderde, zonder enige negatieve effecten. Een meta-analyse van 2007 gepubliceerd in het "American Journal of Clinical Nutrition" merkte op dat CLA inconsistent is gebleken bij het produceren van gewichtsverlies. Na analyse van 18 studies concludeerden de onderzoekers echter dat een dosis van 3,2 gram CLA per dag een bescheiden vermindering van lichaamsvet kon veroorzaken.

CLA bij herkauwers

Volgens een artikel uit 2009 gepubliceerd in "Nutrition and Metabolism," wordt CLA voornamelijk aangetroffen in "melk, zuivelproducten, vlees en vlees van herkauwers". Herkauwers consumeren gras en andere vegetatie. Voorbeelden hiervan zijn vee, buffels, geiten, schapen, herten en elanden. Deze dieren hebben een spijsverteringssysteem waarmee ze plantmateriaal kunnen omzetten in voedzaam voedsel, merkt het Amerikaanse Environmental Protection Agency op.

Ga Grass-Fed

Rundvlees en zuivelproducten behoren tot de meest geconsumeerde voedingsmiddelen die veel CLA bevatten. Hoewel alle rundvlees- en zuivelproducten CLA bevatten, kunnen de producten die afkomstig zijn van grasgevoerd vee hoger zijn in het vetzuur. Volgens een beoordeling uit 2010, gepubliceerd in "Nutrition Journal", zijn consumenten meer geïnteresseerd geraakt in grasgevoerde rundvleesproducten vanwege hun waargenomen gezondheidsvoordelen. De auteurs merken op dat met gras gevoederde diëten de vetzuursamenstelling, het gehalte aan antioxidanten en CLA-concentraties in rundvlees en rundvleesproducten kunnen verbeteren. Daarom, als u de meeste CLA uit uw rundvleesproducten wilt halen, kan het voordelig zijn om opties met grasvoeding te kiezen.

Voedingsmiddelen Hoogst in CLA

De Dairy Nutrition-website meldt dat sommige van de rijkste bronnen van CLA, gemeten in milligram per portie, 4 ons zure room bevatten bij 78,7; 3 gram lamsvlees, 73,5; 2 gram cheddarkaas, 68.1; en 2 ons Amerikaanse kaas, 61.5. Andere voedingsmiddelen met een significante CLA in milligram per portie bevatten 1 eetlepel boter op 55.0; 3 gram vers rundergehakt, 52,9; 4 gram ijs, 42,5; 8 gram gekweekte karnemelk, 28,1; en 6 ons yoghurt, 23.5. Het is belangrijk op te merken dat het CLA-gehalte van deze voedingsmiddelen verandert met het seizoen, evenals het dieet van het dier.

Andere Overwegingen

Volgens het Langone Medical Center van de New York University varieert de typische dosis CLA voor gewichtsverlies tussen 3 en 5 gram per dag. Het medisch centrum meldt dat het erg moeilijk zou zijn om deze hoeveelheid via voedingsbronnen te consumeren, waardoor aanvullende CLA de enige praktische bron is voor het bevorderen van gewichtsverlies. CLA-supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd, hoewel ze niet worden aanbevolen voor moeders die borstvoeding geven. Veilige doses aanvullende CLA zijn niet vastgesteld voor kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een lever- of nierziekte.