Voeding

Voedingsmiddelen Hoogste in koper


Schelpdieren zoals krab zijn goede bronnen van koper.

NA / Photos.com / Getty Images

Volwassen mannen en vrouwen ouder dan 19 jaar hebben dagelijks ongeveer 900 microgram koper nodig, zegt het Food and Nutrition Board van het Institute of Medicine. Zonder voldoende koper kan uw lichaam mogelijk ijzer niet goed opnemen of rode bloedcellen en collageen synthetiseren. U kunt ook meer kans hebben op bloedarmoede, osteoporose en artrose als u een tekort heeft aan koper. Door een gevarieerd dieet te consumeren dat regelmatig koperrijk voedsel omvat, kunnen gezonde mensen genoeg koper krijgen, zegt het Linus Pauling Institute. Praat met uw arts als u zich zorgen maakt over uw koperinname.

Runderlever

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw meldt dat runderlever de hoogste natuurlijke concentratie koper van voedsel heeft. Een portie gekookte runderlever van 12 gram bevat 12.400 microgram koper, veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mineraal voor volwassenen. Omdat de grootste hoeveelheid koper die regelmatig kan worden geconsumeerd zonder het risico van toxiciteit dagelijks 10.000 microgram is, is het het beste om rundvlees slechts af en toe en in kleine hoeveelheden te eten.

Schelpdier

Verschillende soorten schelpdieren kunnen meer dan 100 procent van de vereiste dagelijkse inname van koper per portie leveren. Gekookte oesters bevatten 3650 microgram koper in elke 3 ons, terwijl een portie kreeft van 3 ounce 1.318 microgram heeft en 3 ons Alaska koningskrab biedt 1.005 microgram. Gekookte kokkels bevatten een lagere concentratie koper - 585 microgram in elke portie van 3 ounce - maar worden nog steeds als een uitstekende bron van het mineraal beschouwd omdat ze meer dan 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in een portie leveren.

Champignons

Gekookte shiitake-champignons hebben bijna een even hoge concentratie aan koper als kreeft, en bieden 1,299 microgram mineraal in elke kop. Deze hoeveelheid shiitake-champignons kan onbetaalbaar zijn - "The Christian Science Monitor" meldt dat sommige supermarkten shiitakes verkopen voor bijna $ 20 per pond. Budgetvriendelijke witte champignons zijn echter ook rijk aan koper. Een portie gekookte witte champignons met 1 kop heeft 786 microgram koper, of 87 procent van de koperbehoefte voor een man of vrouw.

Bonen

Alle gekookte gedroogde bonen en peulvruchten zijn een bron van koper, maar gekookte sojabonen hebben de hoogste concentratie van 700 microgram in elk kopje. Andere bonen die dicht zijn met koper zijn witte bonen, die 608 microgram per kop bevatten; garbanzo-bonen, bij 577 microgram in elke kop; en linzen, met 497 microgram van het mineraal in elk gekookt kopje. Nier, lima, Great Northern, marine en pinto bonen en erwten met zwarte ogen leveren allemaal minstens 41 procent van de ADH van koper in een gekookte beker.