Voeding

Welke voedingsmiddelen zijn gekoppeld aan gewichtsverlies?


Houd uw dagelijkse dagelijkse calorieën in de gaten.

BananaStock / BananaStock / Getty Images

Gewichtstoename en obesitas zijn belangrijke gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot andere aandoeningen zoals diabetes type 2. Uw totale calorie-inname speelt de belangrijkste rol bij gewichtsbeheersing. Als u minder calorieën eet dan uw lichaam nodig heeft, gebruikt uw lichaam vet voor energie, wat resulteert in gewichtsverlies. De meeste voedingsmiddelen zijn op zichzelf niet verantwoordelijk voor gewichtsverlies. Gegevens wijzen er echter op dat yoghurt, noten en vezels in feite uw inspanningen voor gewichtsverlies een boost kunnen geven.

Yoghurt

Onderzoekers van de Universiteit van Tennessee hebben een goede reden voor u gevonden om yoghurt in uw dieet op te nemen. Ze verdeelden zwaarlijvige deelnemers in twee groepen; beide volgden een caloriearm dieet, maar één groep dronk dagelijks drie porties lichte yoghurt. Na 12 weken verloor de yoghurtgroep aanzienlijk meer gewicht en behield meer magere massa dan de niet-yoghurtgroep. De yoghurtgroep verloor 81 procent meer koffervet dan de groep die geen yoghurt at. Wetenschappers noemen calcium de toename van het gewichtsverlies en merken op dat calcium in zuivelproducten effectiever is dan calcium uit andere bronnen. De studie werd gepubliceerd in de april 2005-editie van het "International Journal of Obesity".

Een reden om gek te worden

Onderzoekers van Brigham en Women's Hospital en Harvard Medical School hebben een 20-jarige studie uitgevoerd bij meer dan 120.000 mannen en vrouwen om te zien of bepaalde leefstijlfactoren werden geassocieerd met gewichtscontrole op lange termijn. Onderzoekers volgden de deelnemers om de vier jaar op. Uit het onderzoek bleek dat het eten van chips, met suiker gezoete dranken en rood vlees gedurende 20 jaar een geleidelijke, gestage gewichtstoename veroorzaakte. Het goede nieuws is dat regelmatig noten en yoghurt eten op de lange termijn tot gewichtsverlies leidde. De studie werd gepubliceerd in juni 2011 van het "New England Journal of Medicine".

Vezelrijk voedsel

Gefinancierd door de National Institutes of Health, een studie door onderzoekers van Wake Forest Baptist Medical Center ontdekte dat voor elke toename van 10 gram oplosbare vezels per dag, visceraal vet in vijf jaar met 3,7 procent daalde. Visceraal vet bevindt zich diep in het buikgebied rond je organen. Overmatig visceraal vet is gekoppeld aan hoge bloeddruk, diabetes en leververvetting. Plantaardig voedsel bevat een mengsel van oplosbare en onoplosbare vezels, dus je krijgt genoeg van beide soorten als je een verscheidenheid aan fruit, groenten en bonen eet. Er zijn geen afzonderlijke aanbevelingen voor inname van oplosbare vezels. Het Institute of Medicine, dat voedingsreferentie-innames vaststelt, beveelt vrouwen van 50 jaar en jonger aan om dagelijks in totaal 25 gram vezels te krijgen, en mannen in dezelfde leeftijdscategorie streven naar 38 gram.

Fruit en groenten

Probeer fruit en groenten een vast onderdeel van uw dieet te maken. Ze bieden vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. Ze bevatten ook vezels. Een dieet met veel groenten en fruit vermindert het ziekterisico. Bovendien bleek uit de multidepartmentale studie gepubliceerd in het "New England Journal of Medicine" dat het eten van groenten en fruit hielp gewichtstoename te voorkomen. De IOM beveelt aan om 45 tot 65 procent van je calorieën uit koolhydraten te halen. Probeer het grootste deel van dit bedrag uit fruit en groenten te halen.