Voeding

Vier componenten van voedingswaarde-evaluatie

Vier componenten van voedingswaarde-evaluatieWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De voedingsbeoordeling omvat zowel subjectieve als objectieve maatregelen, zoals gewicht.

Jupiterimages / merk X afbeeldingen / Getty afbeeldingen

Voedingsbeoordelingen, die een evaluatie van objectieve en subjectieve gegevens omvatten, worden gebruikt om de voedingsstatus of groeipatronen van een individu te bepalen. Diëtisten passen de verzamelde gegevens van de voedingswaardebeoordeling toe om een ​​voedingsinterventie te plannen, waarbij een individu wordt geholpen een gewenste gezondheidstoestand te behouden of te bereiken. Het beoordelen van de voedingsstatus van een persoon omvat antropometrie, biochemische gegevens, klinische gegevens en voedingsgegevens.

Antropometrie

Antropometrie zijn objectieve metingen die helpen de hoeveelheid spieren en het percentage lichaamsvet te bepalen. Deze metingen kunnen worden gebruikt om gewichtsverlies of gewichtstoename bij een individu te beoordelen of om twee afzonderlijke individuen te vergelijken. Ze kunnen ook worden gebruikt om groeisnelheden bij kinderen te vergelijken. Antropometrie kan lengte, gewicht, body mass index, huidplooimetingen en body framemaat omvatten. Tijdens een voedingswaarde-evaluatie voert een diëtist antropometrische metingen uit en vergelijkt deze vervolgens met standaardwaarden om een ​​onderbouwde beoordeling over groei of gewicht te maken.

Biochemische gegevens

Diëtisten kunnen de voedingsstatus beoordelen door laboratoriumtests of biochemische gegevens. Biochemische gegevens kunnen worden verkregen via bloed-, urine-, ontlasting-, haar- en nagelmonsters, hoewel het Abbott Nutrition Health Institute opmerkt dat de laatste twee zelden in een voedingsomgeving worden gebruikt. Hydratatieniveau, onderliggende medische aandoeningen en metabole processen, zoals extreme stress, kunnen de uitkomst van biochemische gegevens beïnvloeden, dus het is belangrijk om laboratoriumresultaten als een geheel te beschouwen.

Klinische gegevens

Klinische gegevens zijn het verkrijgen van de medische geschiedenis van een persoon, inclusief eventuele ziekten of aandoeningen, eerdere diagnostische procedures of huidige behandelingen en medicijnen. Sommige ziekten of behandelingsprocedures kunnen de specifieke behoefte aan voedingsstoffen verhogen of bijdragen aan malabsorptie, wat het risico op het ontwikkelen van een voedingstekort verhoogt. Het is ook belangrijk om te bepalen of een persoon vitamines, mineralen of kruidensupplementen gebruikt, die de voedingsstatus kunnen beïnvloeden.

Dieetgegevens

De voedingsgegevenscomponent van de voedingsbeoordeling omvat het documenteren van de voedingsinname van een individu. Er zijn verschillende manieren om voedingsgegevens te verkrijgen. De diëtist kan de persoon eenvoudig vragen wat hij of zij at in de gehele 24 uur voorafgaand aan de voedingsbeoordeling. Als alternatief kan de diëtist vragen dat het individu een voedingsdagboek bijhoudt - een registratie van elk geconsumeerd voedsel of drank - gedurende een specifieke periode, meestal drie dagen tot een week. De voedingsgegevenscomponent kan ook een voedselfrequentievragenlijst zijn, een enquête die wordt gebruikt om informatie te verkrijgen over hoe vaak een specifiek voedsel of een specifieke voedselgroep wordt geconsumeerd. Tijdens de voedingscomponent van de voedingswaarde-evaluatie zal de diëtist ook informatie verkrijgen over bekende allergieën, voedselintoleranties en voedselvermijdingen.