Voeding

Bevatten bevroren aardbeien veel koolhydraten?


Bevroren aardbeien bevatten veel voedingsstoffen en weinig koolhydraten.

Jupiterimages / Photos.com / Getty Images

Of je ze nu in een smoothie gooit, ze in een yoghurtparfait mengt of erop kauwt voor een verfrissende snack op een warme zomerdag, bevroren aardbeien zijn een geweldige optie als je het verse fruit niet kunt vinden. Aardbeien zitten boordevol fytonutriënten en vitamine C, waardoor ze een voedzame snack zijn die het hart beschermt en het immuunsysteem versterkt. Als u koolhydraten telt, zijn bevroren aardbeien een slimme keuze.

Aardbeien: de basis

Omdat alle vruchten natuurlijke suikers bevatten, bevatten ze allemaal minstens een kleine hoeveelheid koolhydraten. Maar in vergelijking met ander fruit hebben aardbeien een van de kleinste koolhydraten. Diabetesgezondheidsbedrijf dLife noemt ze zelfs als een van de laagste koolhydraatvruchten. Eén middelgrote aardbei heeft minder dan 1 gram koolhydraten, terwijl een hele kop bevroren fruit ongeveer 15 tot 20 gram koolhydraten bevat, volgens het USDA Nutrient Data Laboratory.

Suiker toegevoegd

Hoewel aardbeien relatief onschuldig zijn op de koolhydraatafdeling, moet je de toegevoegde zoetstoffen goed in de gaten houden. Sommige fabrikanten voegen suiker aan fruit toe vóór het invriesproces. Volgens het tijdschrift Redbook worden bevroren fruit af en toe geoogst wanneer ze nog onrijp zijn. Suiker wordt vervolgens toegevoegd om ze een aantrekkelijkere smaak te geven. Maar naast de zoetere smaak levert de suiker ook een flinke hoeveelheid calorieën en koolhydraten. In feite schat het Nutrient Data Laboratory dat 1 kopje bevroren, gezoete aardbeien maar liefst 53 gram koolhydraten bevat.

Koolhydraten tellen

Het Food and Nutrition Board beveelt aan dat 45 tot 65 procent van je totale dagelijkse calorieën uit koolhydraten komt. Een gram koolhydraten bevat 4 calorieën. Dus als uw dagelijkse calorie-inname 1500 calorieën is, zouden ongeveer 675 tot 975 calorieën uit koolhydraten moeten komen; dit komt neer op ruwweg 168 tot 244 gram per dag.

Waarom het uitmaakt

Hoewel koolhydraten vaak een slechte reputatie krijgen, zijn ze van vitaal belang voor een gezond lichaam. De Harvard School of Public Health legt uit dat koolhydraten het lichaam voorzien van de energie die het nodig heeft voor de orgaanfunctie, cellulaire processen en lichamelijke activiteit. Maar te veel koolhydraten eten kan gevaarlijk zijn. Als je meer koolhydraten eet dan je lichaam nodig heeft, worden ze opgeslagen voor later gebruik. Als deze gewoonte van overconsumptie aanhoudt, kan je lichaam uiteindelijk resistent worden tegen insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het duwen van suiker in je cellen voor energie. Onbehandelde insulineresistentie kan leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2.