Gezondheid

Galblaas Symptomen Vs. Zure reflux


De symptomen van galblaasaandoeningen en zure reflux zijn meestal gemakkelijk te onderscheiden.

Jupiterimages / Photos.com / Getty Images

Tot 40 procent van de volwassenen ervaart op een bepaald moment buikpijn, en velen van hen zoeken medische hulp - en in veel gevallen is een onderliggende oorzaak van hun ongemak niet gemakkelijk te identificeren. Pijn in de bovenbuik kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder zure reflux en galblaasaandoeningen, en zelfs artsen kunnen moeite hebben om een ‚Äč‚Äčonderscheid te maken tussen deze aandoeningen. De locatie en aard van uw pijn en de timing van uw symptomen kunnen echter helpen om uw diagnose te verduidelijken.

Anatomische locaties

Zure reflux treedt op wanneer de inhoud van uw maag in uw slokdarm opkomt, dat is de spierbuis tussen uw keel en maag. Pijn door zure reflux wordt meestal gevoeld in de put van je maag of onderborst, hoewel het in je keel kan opkomen. Uw galblaas is een hol orgaan onder uw lever in de rechterbovenhoek van uw buik. Pijn als gevolg van galblaasaandoeningen wordt meestal gevoeld net onder de rechter onderste ribben, hoewel het ook kan worden gevoeld in de put van uw maag. Pijn in de galblaas kan uitstralen in de regio's van uw rechter bovenrug, borst of schouder.

Aard van pijn

Maagzuur, het meest voorkomende symptoom van zure reflux, is een gestage brandende of saaie pijn die meestal plotseling begint en snel in intensiteit toeneemt. In zeldzame gevallen kan zure reflux een knellende pijn in het midden van je borst veroorzaken, wat aanleiding kan geven tot bezorgdheid over hartaandoeningen. In de meeste gevallen verdwijnt maagzuur in minder dan een uur. Zure refluxpijn kan afnemen bij rechtop zitten, boeren of staan, en het wordt meestal verlicht met maagzuurremmers.

De pijn als gevolg van galblaasaandoeningen is meestal een constante, aangrijpende pijn die scherper kan worden met diepe inspiratie. Veranderende posities, oprispingen, gas passeren of antacida nemen verlicht zelden de pijn in de galblaas. Misselijkheid en braken kunnen optreden tijdens een galblaasaanval. Galblaaspijn begint meestal plotseling, duurt minimaal een uur en kan enkele uren aanhouden.

Timing van symptomen

Zure reflux treedt meestal direct na een maaltijd op, hoewel het verergerd kan worden door enkele uren na een maaltijd te gaan liggen. Zo is maagzuur, pijn in de bovenbuik, regurgitatie of pijn op de borst die zich ontwikkelt direct na het eten of drinken waarschijnlijker het gevolg van zure reflux dan galblaasaandoeningen.

In tegenstelling tot het brandend maagzuur veroorzaakt door zure reflux, treedt de pijn veroorzaakt door galblaasaandoeningen meestal enkele uren na het eten op, vaak elke dag op hetzelfde tijdstip. Galblaaspijn maakt mensen 's nachts vaak wakker. Hoewel vettig of vettig voedsel bij sommige personen galblaasaanvallen kan veroorzaken, geldt dit niet voor alle mensen met galblaasaandoeningen.

Overwegingen

In de meeste gevallen zijn zure reflux en galblaasaandoeningen relatief eenvoudig te onderscheiden. Beide aandoeningen kunnen echter vage, niet-specifieke symptomen veroorzaken, zoals doffe pijn in de maagholte. Bovendien is het heel goed mogelijk om zowel zure reflux als galblaasaandoeningen tegelijkertijd te hebben, dus de timing en aard van uw symptomen kunnen elkaar overlappen. Als uw diagnose niet eenvoudig is, kan uw arts een galblaas-echografie, bovenste endoscopie of andere tests bestellen om de oorzaak van uw symptomen te identificeren.