Gezondheid

Galstenen en cirrose


Levercirrose verdubbelt het risico op galstenen.

Je lever bevindt zich rechtsboven in je buik. Een van de belangrijke functies van je lever is het produceren van gal, een vloeistof die je lichaam helpt vetten te verteren. Uw galblaas slaat de gal op die door de lever wordt aangemaakt en leegt het tijdens de spijsvertering in uw dunne darm. Veel mensen hebben kiezelachtige afzettingen van gal, galstenen genaamd, in hun lichaam die hen niet storen tenzij de stenen de stroom van gal blokkeren. Galstenen vormen twee keer zoveel kans bij mensen met ernstige littekens in de lever, een aandoening die cirrose wordt genoemd.

Cirrhosis

Veel aandoeningen en ziekten kunnen de lever beschadigen, waaronder infecties en te veel alcohol drinken. In de vroege stadia van cirrose voelen mensen zich over het algemeen goed. Na verloop van tijd treden echter littekenweefselvormen en symptomen op zoals verlies van eetlust, misselijkheid, braken, vermoeidheid, zwakte, buikpijn, gewichtsverlies en jeuk. Uiteindelijk krimpt het orgel, hardt het uit en verliest het zijn vermogen om normaal te functioneren. Er begint zich vocht op te hopen in de buik, een aandoening die ascites wordt genoemd, en het individu wordt ernstig ziek. Op dat moment hangt de overleving van de persoon af van een levertransplantatie, indien mogelijk.

Galstenen

Galstenen zijn verharde stukjes gal, de vloeistof die wordt geproduceerd door de lever en wordt opgeslagen in de galblaas tot nodig voor de spijsvertering. Galstenen komen voor bij ongeveer 5 procent van de algemene bevolking, maar het risico op het ontwikkelen van galstenen is ongeveer 5 tot 14 procent bij mensen met cirrose. Veel mensen met galstenen zijn zich niet bewust van de aandoening omdat ze geen symptomen hebben. Als een steen de galstroom blokkeert, kan de persoon echter een plotselinge aanval van misselijkheid, braken en buikpijn ervaren, galkoliek genoemd. De exacte relatie tussen cirrose en galstenen is onbekend, maar de aard van de stenen die meestal wordt gevonden bij personen met cirrose, pigmentgallen genoemd, suggereert dat het proces verband houdt met de afbraak van rode bloedcellen.

Diagnose

Cirrose en galstenen kunnen beide buiksymptomen zoals pijn, misselijkheid en braken veroorzaken. De zorgverlener kan vermoeden dat galstenen zijn ontstaan ​​als een persoon met cirrose een plotselinge aanval van misselijkheid, braken en rechtsboven kwadrant buikpijn heeft, een aandoening die galkoliek wordt genoemd. Als galstenen worden vermoed, op basis van de medische geschiedenis van de persoon en een lichamelijk onderzoek, is de meest betrouwbare test een abdominale echografie. Een paar galstenen kunnen op een röntgenfoto worden weergegeven, maar de meeste niet. Laboratoriumtests zijn niet nuttig bij het diagnosticeren van galstenen.

Behandeling

Als een persoon met cirrose galstenen heeft die geen symptomen veroorzaken, is geen behandeling nodig. Als aan de andere kant de persoon pijn, misselijkheid of braken van galstenen ervaart, is de behandeling van keuze chirurgische verwijdering van de galblaas. Mensen met cirrose hebben een hoger risico op complicaties en overlijden door verwijdering van de galblaas dan andere mensen. Het risico op complicaties, zoals bloedingen, infecties, leverfalen en verergering van cirrose, kan worden verminderd als de chirurg in staat is een minimaal invasieve techniek te gebruiken die laparoscopische cholecystectomie wordt genoemd in plaats van te opereren via een grote incisie in de buik. Galblaaschirurgie kan te riskant zijn voor mensen met gevorderde levercirrose, dus de behandeling kan in die situaties beperkt zijn tot ondersteunende therapie zoals intraveneuze vloeistoffen, antibiotica en medicatie voor pijn en misselijkheid.