Gezondheid

Galstenen in de cystic duct


Galstenen in het cystische kanaal veroorzaken meestal buikpijn.

BananaStock / BananaStock / Getty Images

Galstenen vormen zich in de galblaas wanneer gal, een vloeistof die in de lever wordt geproduceerd, verhardt tot kiezelachtige afzettingen. Gal wordt opgeslagen in de galblaas totdat het lichaam het nodig heeft voor de spijsvertering. Dan trekt de galblaas samen en duwt gal door een buis die cystisch kanaal wordt genoemd, in het galkanaal. Van daaruit stroomt gal in de dunne darm. De meeste galstenen zijn "stil" of asymptomatisch, maar ze kunnen problemen veroorzaken als ze een galwegen blokkeren.

Acute cholecystitis

Wanneer het cystische kanaal wordt geblokkeerd door een galsteen, raakt de galblaas ontstoken, een aandoening die cholecystitis wordt genoemd. Een plotselinge aanval van cholecystitis veroorzaakt ernstige buikpijn, misselijkheid, braken en gevoeligheid van de galblaas die meestal meer dan 6 uur duurt. Mensen met cholecystitis hebben vaak een lichte koorts tenzij ze ouder zijn. Binnen een paar uur ontwikkelen mensen met acute cholecystitis het teken van Murphy, een toename van pijn wanneer de persoon inademt terwijl de zorgverlener op het rechter bovenste deel van de buik drukt. Galstenen geassocieerd met acute cholecystitis worden meestal gediagnosticeerd met abdominale echografie testen.

Chronische cholecystitis

Na een acute aanval van cholecystitis kunt u chronische cholecystitis ontwikkelen, een langdurige vorm van galblaasontsteking. De galstenen blokkeren het cystische kanaal met tussenpozen en veroorzaken afleveringen van pijn, misselijkheid en braken afgewisseld met periodes van zich goed voelen. In tegenstelling tot acute cholecystitis komt koorts meestal niet voor bij chronische cholecystitis. In zeldzame gevallen kan de galblaas verhard raken met calciumafzettingen, een aandoening die porseleinen galblaas wordt genoemd. Deze aandoening gaat gepaard met een verhoogd risico op galblaaskanker.

Complicaties

Onbehandelde cholecystitis kan complicaties veroorzaken, zoals een gat in de galblaas (perforatie) en pus in de galblaas (empyeem). Deze complicaties zijn potentieel levensbedreigend als gangreen of weefselsterfte optreedt. Als een cystic duct steen beweegt en het gewone galkanaal blokkeert, kan geelzucht zich ontwikkelen met gele verkleuring van de huid en het oogwit.

Behandeling

Cholecystectomie, chirurgische verwijdering van de galblaas, is de voorkeursbehandeling voor symptomatische galstenen. Als een persoon met acute cholecystitis milde symptomen heeft of zich na korte tijd beter voelt, wordt een operatie meestal binnen een paar weken overwogen. In de meeste gevallen kan het individu dezelfde dag na de operatie naar huis. Een ernstige aanval van cholecystitis kan ziekenhuisopname vereisen voor vloeistoffen en pijnbestrijding. Chirurgie wordt meestal binnen een paar dagen uitgevoerd. Ongeveer 95 procent van de mensen vindt dat hun symptomen worden verlicht door cholecystectomie. De enkelingen die na de operatie nog steeds pijn, misselijkheid of braken hebben, kunnen een ander ziekteproces hebben dat hun symptomen veroorzaakt.