Geschiktheid

Welke krijgt meer buikvet: hardlopen of fietsen?


Fietsen is een manier om je lichaamsvet te verbranden met weinig impact.

Thomas Northcut / Photodisc / Getty Images

Fietsen en hardlopen behoren wereldwijd tot de populairste activiteiten. Bijna een half miljoen Amerikanen woonden fietsevenementen bij in 2016. In hetzelfde jaar gingen meer dan 64 miljoen hardlopen of joggen. Beide activiteiten zijn perfect voor mensen die fit willen blijven, van een betere gezondheid willen genieten of na een lange dag willen ontspannen. De vraag is: wat werkt het beste voor gewichtsverlies? Moet je een hardloopprogramma starten of met je fiets een ritje maken om buikvet kwijt te raken?

Tip

  • Helaas kun je buikvet niet ter plaatse verminderen. Het verbranden van calorieën bij activiteiten zoals hardlopen of fietsen kan echter algeheel lichaamsvet verbranden - afhankelijk van uw inspanning.

Loop loop loop

Hardlopen is een oefening voor het hele lichaam die het cardiovasculaire uithoudingsvermogen en de spiertonus verbetert. Het aantal verbrande calorieën is afhankelijk van uw gewicht en van hoe snel u gaat. De snelheid, afstand en het type terrein zijn ook van belang. Een persoon van 150 pond die 60 minuten of 60 minuten hardloopt, verbrandt ongeveer 660 calorieën. Bepaalde factoren, zoals hardlopen op zand of oneffen terrein, kunnen uw energieverbruik verhogen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met je lichaamssamenstelling en je metabolisme in rust. Als je op een loopband rent, houd dan rekening met het tempo en de helling. Over het algemeen hebben zware personen de neiging om meer calorieën te verbranden dan mensen met een mager figuur. Hoe sneller je rent, hoe meer calorieën je in brand steekt. Bovendien kun je verschillende technieken proberen, zoals sprinten, HIIT en op een helling lopen om de vetverbranding te vergroten.

In een studie gepubliceerd door Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, ondervonden vrouwen die sprintintervaltraining in hun loopprogramma gebruikten een merkbare vermindering van lichaamsvetmassa, tailleomtrek en bloedlipiden. Hun lichaamsvet daalde met 8 procent in slechts zes weken. Tegelijkertijd steeg hun loopsnelheid met 4,8 procent en hun maximale zuurstofverbruik met 8,7 procent.

Deze bevindingen tonen aan dat intervallopen een tijdbesparende strategie is om vet te verliezen en uw aerobe uithoudingsvermogen te verbeteren. Je kernspieren worden ook sterker, wat je kan helpen om meer gedefinieerde buikspieren te krijgen. Denk aan marathonlopers - ze zijn slank en hebben goed gedefinieerde spieren.

Brandt fietsen buikvet?

Net als bij hardlopen is het aantal verbrande calorieën op een fiets afhankelijk van verschillende factoren, zoals je gewicht, fitnessniveau, snelheid en afstand. Een 150-pond persoon fietsen op 12 mph kan ongeveer 540 calorieën verbranden in 60 minuten. Als je fit bent, verbrand je waarschijnlijk minder calorieën omdat je lichaam efficiënter is in het gebruik van energie.

Nogmaals, intensiteit is de sleutel. Volgens Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, vermindert sprintinterval fietsen het lichaamsvet en verhoogt het uithoudingsvermogen in grotere mate dan fietsen met matige intensiteit. In klinische onderzoeken was fietsen gedurende meer dan anderhalf uur per week gekoppeld aan lager lichaamsvet, gewicht en tailleomtrek.

Vergelijk de twee

Dus hoewel beide activiteiten gewichtsverlies bevorderen en je misschien van buikvet ontdoen, zijn ze geen magische kogel om vet weg te smelten en je buikspieren te laten knallen. U moet nog steeds op uw dieet letten en uw trainingsroutine volgen.

Als u tussen deze twee moet kiezen, houd dan rekening met uw algehele gezondheids- en fitnessniveau. Fietsen is zachter op de knieën en meer geschikt voor beginners. De meeste mensen kunnen vrij gemakkelijk fietsen; hardlopen daarentegen is uitdagender en vereist meer uithoudingsvermogen. Het is niet ongebruikelijk om gymnastiekbezoekers te zien die honderden kilo's kunnen tillen, maar na een minuut of twee kortademig worden.

Bovendien leidt het lopen van lange afstanden eerder tot spierverlies en letsel. Een onderzoek heeft aangetoond dat hardlopers aanzienlijk meer spierbeschadiging, pijn en ontsteking ondervonden in vergelijking met fietsers gedurende een periode van drie dagen van training. Hoe minder spieren je hebt, hoe lager je energieverbruik en hoe langzamer je metabolisme. Fietsen is gemakkelijker voor je spieren en gewrichten, waardoor het ideaal is voor alle leeftijden en fitnessniveaus.

Houd ook rekening met je voorkeuren en levensstijl. Je kunt je fiets altijd meenemen voor een ritje of gebruiken voor je dagelijkse woon-werkverkeer, waardoor het gemakkelijker wordt om meer beweging in je schema te krijgen. Hardlopen is meer belastend voor je lichaam, dus het is misschien niet de beste keuze als je moe of overwerkt bent.