Geschiktheid

Duizelig worden na 15 minuten op de loopband


Niet duwen - je gezondheid is te waardevol om mee te gokken.

Photos.com/PhotoObjects.net/Getty Images

Een licht gevoel in het hoofd krijgen terwijl je op de loopband zit, moet je niet negeren. Hoewel het waarschijnlijk geen ernstig probleem is, moet je geen risico nemen met je gezondheid - vooral als je een machine gebruikt met bewegende delen die jou of anderen kunnen bezeren. Neem enkele stappen om ervoor te zorgen dat u uw gezondheid beschermt en uiteindelijk dat 15 minuten op de loopband misschien slechts het begin is van een gezonde trainingsroutine.

Praat met uw arts

Een beetje licht in het hoofd zijn na het sporten is één ding en kan te wijten zijn aan de veranderingen in de bloeddruk die tijdens het sporten optreden. Als u zich tijdens de training echter licht in het hoofd voelt, neem dan geen enkel risico; praat meteen met uw arts over het probleem. Ze kan een willekeurig aantal tests aanbevelen om te bepalen of u hartproblemen heeft waardoor u niet kunt trainen. Als u net begint met sporten en u eerder zittend bent geweest, moet u altijd uw arts raadplegen om toch met sporten te beginnen.

Water en brandstof

Als uw arts geen ernstige problemen of redenen vindt waarom u niet kunt blijven trainen, moet u op andere factoren letten die kunnen leiden tot dat duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. Een grote voor veel mensen is uitdroging. Oefening veroorzaakt een plotselinge daling van de bloeddruk, die, als u uitgedroogd bent, kan leiden tot duizeligheid. Als je de run in een uitgedroogde staat startte, zal hardlopen het alleen maar erger maken. Als algemene regel, drink elke dag de helft van uw lichaamsgewicht in gram. Probeer ook twee tot drie uur voordat je gaat hardlopen ongeveer 17 tot 20 ons te drinken, en ongeveer 30 gram in de 30 minuten vóór de training, suggereert de American Council on Exercise. Eet ook een kleine snack zoals een banaan met amandelboter of een mueslireep voordat je gaat trainen om je bloedglucosespiegel te verhogen.

Opwarmen en afkoelen

Over die snelle bloeddrukdaling gesproken, er is nog iets dat je kunt doen om de effecten ervan te verzachten. Begin niet alleen snel te rennen of lopen op de loopband. Doe in plaats daarvan een korte warming-up van vijf tot 10 minuten, loop langzaam en laat je hart geleidelijk sneller kloppen. Aan het einde van uw training herhaalt u het proces en laat u afkoelen door vijf of tien minuten langzaam te lopen of te joggen.

Je inspanningsniveau

Als u net bent begonnen met een normale trainingsroutine, kunt u symptomen ervaren vanwege uw inspanningsniveau. Wanneer je jezelf hard duwt, krijgen je lichaam en hersenen mogelijk niet de zuurstof die ze nodig hebben, dus het duizelige, luchtige gevoel. Het is goed dat je aan het trainen bent - maar ga niet overboord, vooral in het begin. Wanneer je je licht in het hoofd voelt, vertraag dan. Als u de loopband op een helling hebt ingesteld, verlaagt u deze. Je bent daar al 15 minuten bezig, dus het is ook niet het ergste ter wereld om je training nu te beëindigen. In het ideale geval zou u ongeveer 30 minuten, vijf dagen per week in een gematigd tempo moeten trainen - maar u moet tot dat bedrag werken als u net begint.