Voeding

Ghreline & Gewichtsverlies


Zwaarlijvige mensen hebben meestal een laag ghrelinegehalte.

Digital Vision./Digital Vision / Getty Images

Afvallen is niet altijd het moeilijkste; vaak is het moeilijker om het gewicht op lange termijn weg te houden. Aanhoudend gewichtsverlies is afhankelijk van vele factoren, waaronder genetica, voedingskeuzes, activiteitenniveaus en hormoonafscheiding en balans. Ghreline is een hormoon dat helpt de eetlust te reguleren - een belangrijk aspect van eten dat het lichaamsgewicht beïnvloedt. Zwaarlijvige mensen hebben vaak een onbalans van ghreline en andere hormonen. Bepaalde medicijnen, lichamelijke activiteit en slaappatronen beïnvloeden ook het vermogen van uw lichaam om ghreline te produceren.

Ghreline

Ghreline is een hormoon dat voornamelijk in de maag en alvleesklier wordt geproduceerd. Het heeft vele biologische functies, waaronder het stimuleren van de secretie van groeihormoon en eetlust regulatie. Ghrelin werkt samen met een ander hormoon genaamd leptine om de honger te matigen. Over het algemeen nemen de ghrelinespiegels toe vóór de maaltijd en dalen daarna, wat het tegenovergestelde is van leptine. Met andere woorden, ghrelinesecretie initieert honger en de drang om te eten, terwijl verhoogde leptinesecretie je verzadigd of vol voelt. Ghrelin speelt ook een belangrijke rol in cognitie, vooral met betrekking tot leren.

Relatie met obesitas

Volgens een artikel uit 2007, gepubliceerd in het tijdschrift 'Obsity Reviews', is ghreline een snelwerkend hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het initiëren van eten, maar misschien verrassend genoeg worden ghrelinespiegels vaak verlaagd of onderdrukt bij mensen met obesitas. De onderzoekers concluderen dat obesitas meer een kwestie is van leptineresistentie dan overproductie van ghreline. Met andere woorden, zwaarlijvige mensen hebben niet de neiging om abnormaal hongerig te worden; ze voelen zich vaak niet vol wanneer dat zou moeten, wat te veel eten bevordert. De onderzoekers benadrukken echter dat zowel ghreline- als leptinehormonen uit balans zijn met obesitas.

Gewichtsverlies

Bij gezonde mensen fungeert ghrelin als een gewichtsregelaar door energieopslag, honger en gewichtstoename voortdurend in balans te houden. Volgens een dierstudie gepubliceerd in een 2005-editie van het Journal of Neuroendocrinology, stimuleert het relatief plotselinge gewichtsverlies hogere ghrelin-niveaus, die gevoelens van honger bevorderen en de kans op het eten van voedsel vergroten. Omgekeerd, plotselinge gewichtstoename veroorzaakt ghreline niveaus te dalen en leidt tot verminderde honger en minder kans op eten. Het werkingsmechanisme van Ghrelin kan verklaren waarom mensen die in korte tijd veel afvallen, dit vaak langzaam terugkrijgen, terwijl langzaam en gestaag gewichtsverlies gemakkelijker te handhaven lijkt te zijn. Een studie uit 2010 van het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism heeft aangetoond dat mensen met hogere leptine en lagere ghrelinegehalte meer kans hebben om gewicht te verliezen en dat de hormonen kunnen worden gebruikt als biomarkers voor het voorspellen van de resultaten van de behandeling van obesitas.

Ghrelin-onderdrukking

Het onderdrukken van honger is een veel voorkomende strategie om af te vallen. Volgens een studie gepubliceerd in een 2003-editie van het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, onderdrukt de toediening van een medicijn genaamd somatostatine circulerende ghrelinespiegels. Somatostatine remt een verscheidenheid aan andere hormonen, waaronder groeihormoon, gastrine en histamine. De veiligheid van het innemen van somatostatine als eetlustremmer is niet goed vastgesteld, dus raadpleeg uw arts over mogelijke bijwerkingen. Trainen en een goede nachtrust krijgen kan ook helpen het ghrelinegehalte en het hongergevoel te verminderen.