Gezondheid

Uit welke klier komt oestrogeen?


Zowel mannen als vrouwen produceren oestrogeen.

Jupiterimages / merk X afbeeldingen / Getty afbeeldingen

Wij mensen zijn overgeleverd aan onze hormonen. Onze stofwisseling, groei, eetlust, stemmingen, seksueel gedrag, slaappatronen - zelfs ons vermogen om gevaar te ontwijken - worden allemaal gereguleerd door hormonen. Wanneer kleine hoeveelheden hormonen in uw bloedbaan worden gegoten, kunnen ze een diepgaand effect hebben op organen ver van de klier die ze heeft afgescheiden. De endocriene klieren die hormonen produceren - de hypofyse, pijnappelklier, schildklier, thymus, parathyroïden, bijnieren, pancreas en gonaden - zijn verspreid over uw lichaam. Sommige hormonen, zoals oestrogeen, zijn afkomstig uit verschillende klieren en weefsels.

Gonaden

Hoewel oestrogeen over het algemeen wordt beschouwd als een 'vrouwelijk hormoon', wordt het geproduceerd door de geslachtsklieren van beide geslachten. Estradiol, de meest krachtige vorm van oestrogeen, is het eindproduct van een metabole route die eerst cholesterol omzet in testosteron en vervolgens testosteron omzet in estradiol. Aromatase, een belangrijk enzym in deze route, wordt zowel in testikels als in eierstokken gevonden, maar het is actiever in eierstokken, de belangrijkste bron van estradiol bij vrouwen in de reproductieve leeftijd. Bij volwassen mannen komt tot 20 procent van de circulerende estradiol voort uit testiculaire productie, volgens een beoordeling uit 2011 in Differentiatie.

Bijnieren

Uw bijnieren, die bovenop uw nieren zitten, zijn de bron van een aantal hormonen, waaronder epinefrine, noradrenaline, aldosteron en cortisol. Uw bijnieren zijn ook een belangrijke bron van androgenen, of 'hormonen', zoals dehydroepiandrosterone of DHEA en androstenedione. De metabole route die androgenen omzet in estradiol in je geslachtsklieren is ook aan het werk in je bijnieren. Het estradiol dat in de bijnieren wordt geproduceerd, vertegenwoordigt echter een relatief klein percentage van het totale circulerende estradiol bij zowel mannen als vrouwen.

Andere bronnen

Aromatase, het enzym dat verantwoordelijk is voor het omzetten van testosteron in estradiol, is aanwezig in veel niet-endocriene weefsels in het menselijk lichaam, zoals de hersenen, spieren en vet. Bij de ontwikkeling van mannelijke foetussen wordt testosteron dat door de testikels wordt geproduceerd, omgezet in estradiol in de hersenen, waar het - paradoxaal genoeg - helpt de hersenen te organiseren in zijn uiteindelijke 'mannelijke profiel'. Zowel bij mannen als bij vrouwen wordt estradiol gedurende het leven in de hersenen geproduceerd . Bij volwassen mannen is het grootste deel van het circulerende estradiol afkomstig van de omzetting van testosteron in spieren en vet. Bij vrouwen in de overgang wordt estradiol voornamelijk afgeleid van de omzetting van androgenen in vetweefsel.

Overwegingen

Oestrogenen - met name estradiol - nemen deel aan een groot aantal vitale processen in uw lichaam. Naast hun bekende rol in seksuele differentiatie en voortplanting, zijn oestrogenen essentieel voor de normale ontwikkeling van de hersenen tijdens het foetale leven en helpen ze de hersenfunctie tijdens de volwassenheid te ondersteunen. Oestrogenen helpen de integriteit van uw skelet, huid en bloedvaten te behouden, en ze spelen een rol bij het vetmetabolisme. De fysiologische noodzaak van oestrogenen wordt aangetoond in het aantal organen en weefsels die deze belangrijke hormonen produceren en erop reageren.