Voeding

Glutenvrij / caseïnevrij dieet of GFCF-dieet


Groenten en fruit zijn nietjes op een glutenvrij, caseïnevrij dieet.

Een glutenvrij, caseïnevrij dieet - ook bekend als het GFCF-dieet - is een eetplan dat voedsel dat gluten of caseïne bevat, strikt elimineert. Gluten is een tarwe-eiwit, terwijl caseïne een eiwit is in zuivelproducten. De American Academy of Pediatrics zegt dat in de jaren 1970 sommige onderzoekers suggereerden dat autismespectrumstoornissen kunnen worden veroorzaakt doordat deze eiwitten uit het spijsverteringskanaal en in de bloedbaan terechtkomen waar ze de normale hersenfunctie verstoren. Hoewel deze theorie niet is bewezen, proberen veel ouders het GFCF-dieet met hun autistische kinderen als een alternatieve behandelingsmethode. De AAP waarschuwt dat u uzelf of uw kind niet op het GFCF-dieet moet plaatsen zonder eerst met een arts of voedingsdeskundige te praten.

Voedingsmiddelen die gluten bevatten

Tijdens een glutenvrij dieet moet u alle granen die gluten bevatten, evenals alle producten die deze korrels bevatten, vermijden. Tarwe, haver, couscous, zemelen, spelt, gerst, rogge, triticale en kamut zijn allemaal glutenkorrels. Bovendien heeft een breed scala aan voedingsmiddelen tarwe of gluten als ingrediënt, waaronder veel specerijen, griesmeel, lunchvlees zoals Bologna, hotdogs, chips, sojasaus, teriyaki-saus, niet-zuivelcreamer en een verscheidenheid aan kunstmatige kleur- en smaakstoffen. . Als u twijfels hebt en het label het product niet specifiek als glutenvrij identificeert, moet u rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

Voedingsmiddelen die caseïne bevatten

Voedingsmiddelen met caseïne omvatten alle soorten dierlijke melk en elk product dat daarvan wordt gemaakt, zoals harde of zachte kaas, yoghurt, ijs, zure room, karnemelk, pudding, boter en wei. Je moet ook zorgvuldig de etiketten controleren van voedsel zoals lunchvlees, worst, tonijn in blik, slagroom en gekruide aardappelchips die allemaal caseïne kunnen bevatten als ingrediënt.

Toegestaan ​​voedsel

Mensen die een glutenvrij, caseïnevrij dieet volgen, eten voornamelijk verse groenten en fruit, rijst, aardappelen, eieren, vlees, zeevruchten, gevogelte en elk graan- of pastaproduct bereid met glutenvrije ingrediënten zoals maïsmeel, rijstmeel, noten of bonenmeel, boekweit of amarant. Een GFCF-dieet kan ook niet-zuivelmargarine, plantaardige melk zoals amandel- of rijstmelk en olijf-, canola-, kokos- of saffloerolie omvatten. Een typische dag op het plan kan beginnen met een ontbijt met eieren, glutenvrij brood en fruit. Lunch of diner kan bestaan ​​uit geroosterde kip met gestoomde groenten en bruine rijst of glutenvrije pasta.

Voordelen

Het volgen van een GFCF-dieet kan uw inname van bewerkte voedingsmiddelen aanzienlijk verminderen. Het kan je ook helpen de hoeveelheid vers fruit en groenten die je regelmatig eet te verhogen. Universiteit van Rochester Medical Center universitair hoofddocent kindergeneeskunde Dr. Susan Hyman zegt dat mensen met een maag- en darmziekte minder symptomen kunnen ervaren in het eetplan.

Nadelen

In 2010 meldde een studie gepresenteerd op de International Meeting for Autism Research dat autistische kleuters die een glutenvrij, caseïnevrij dieet kregen geen significante verandering in hun slaap- of gedragspatronen vertoonden. De kinderziekenhuizen en -klinieken van Minnesota waarschuwen dat het volgen van een GFCF-dieet moeilijk kan zijn om te volgen, vooral als andere leden van het gezin niet ook van plan zijn. Zonder zorgvuldige planning kan het programma leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine D, calcium, vezels en de B-vitamines.