Voeding

Hoe een glutenintolerantie-uitdaging aan te gaan


Als u chronische spijsverteringsproblemen heeft, overweeg dan om deel te nemen aan een uitdaging voor glutenintolerantie.

Jupiterimages / Photos.com / Getty Images

Ongeveer één op 133 mensen heeft coeliakie en volgens het Center for Celiac Research & Treatment hebben maar liefst 18 miljoen mensen - 6 procent van de Amerikaanse bevolking - een glutengevoeligheid. Als u denkt dat u een glutenintolerantie heeft, moet u eerst met uw arts praten. Je kunt ook een glutenuitdaging thuis proberen. Dit omvat het verwijderen van alle gluten uit het dieet gedurende ten minste vier weken en het vervolgens opnieuw introduceren om erachter te komen hoe het lichaam reageert. Hoewel allergietests onnauwkeurig kunnen zijn en het krijgen van een biopsie voor coeliakie een ingewikkeld proces is, is het doen van een glutenuitdaging een manier om thuis te controleren of u gluten moet vermijden.

Ken je granen

1.

Schrijf de te vermijden korrels op en leg ze op uw koelkast. Gluten is een eiwit dat voorkomt in een aantal graankorrels, waaronder tarwe, rogge, gerst en kamut. Zelfs sommige voedingsmiddelen met het label "tarwe-vrij" kunnen nog steeds spelt of einkhorn bevatten, wat oude vormen van tarwe zijn. Hoewel deze korrels als laag-gluten worden beschouwd, moet je ze vermijden voor een glutenuitdaging - en als je een glutenintolerantie hebt.

2.

Maak een lijst met mogelijke glutenbevattende ingrediënten. Volgens gluten-expert Dr. Amy Myers kan een aantal ingrediënten in verwerkt voedsel afkomstig zijn van gluten, waaronder bakpoeder, karamelsmaak en kleur, diglyceriden, kunstmatige kleur / smaak, maltodextrine en voedselzetmeel.

3.

Vermijd bewerkt voedsel om ervoor te zorgen dat u niet per ongeluk gluten in uw favoriete snackvoedsel binnenkrijgt.

Verwijder alle gluten

1.

Verwijder de gluten met behulp van uw lijsten. Een glutenintolerantie-uitdaging zal niet succesvol zijn - of u de informatie geven die u wenst - tenzij u gluten echt vier tot zes weken vermijdt. Valsspelen, kruisbesmetting in restaurants of bij vrienden thuis, of niet zorgvuldig omgaan met etiketten lezen, kan betekenen dat u regelmatig gluten blijft innemen.

2.

Bestudeer uw bestellingen in restaurants en zorg ervoor dat zowel de server als het keukenpersoneel begrijpen dat u gluten vermijdt. Gluten kunnen worden verborgen in voedsel zoals roerei, gestoomde of gekookte groenten - als ze worden gekookt met water dat overblijft van kookpasta - zeevruchten, die vaak zijn bedekt met bloem om plakken te voorkomen, en gefrituurd voedsel, dat vaak in dezelfde olie wordt gekookt als gepaneerd voedsel.

3.

Onderzoek je keuken. Specerijenpotten kunnen een bron van kruisbesmetting zijn; vermijd pindakaas, mayo en gelei die zijn gebruikt met een onrein mes. Andere huishoudelijke apparaten zoals broodroosters en houten snijplanken kunnen verborgen gluten bevatten.

Doe de uitdaging

1.

Herintroduceer gluten op een maandag nadat je je er een maand of langer van hebt onthouden. Dit zal u vertellen of uw lichaam gluten kan verdragen of dat het een trigger is voor ontstekingen en symptomen, variërend van verstoorde spijsvertering tot huiduitbraken en gewrichtspijn. Een maandag-donderdag-uitdaging geeft je het beste idee of je lichaam gluten kan verdragen, omdat sommige immuunreacties onmiddellijk zijn en andere vertraagd zijn. Zorg ervoor dat je een aanzienlijke hoeveelheid gluten eet, zoals twee sneetjes brood op een sandwich, maar eet niet de hele dag gluten.

2.

Registreer uw post-glutenervaring. De meeste mensen hebben een significante en merkbare reactie op de eerste dag van een glutenuitdaging die hoofdpijn, hoesten, slijm, spijsverteringsproblemen of een verscheidenheid of andere symptomen kan omvatten. Andere mensen hebben de eerste dag geen grote reactie.

3.

Wacht vier dagen en doe nog een uitdaging. Om echt te weten of je gluten kunt verdragen, wacht je tot donderdag en eet je weer een portie gluten. Als je beide dagen geen merkbare reacties hebt, ben je vrij. Als u dat doet, wilt u waarschijnlijk gluten uit uw dieet verwijderen - neem contact op met uw arts om zeker te zijn.

Dingen nodig

  • Lijst met glutenbevattend voedsel
  • Glutenvrij kookboek

Tip

  • Een volledig herstel van een glutenintolerantie kan zes tot zes maanden duren, afhankelijk van de ernst van uw aandoening. Als je je na de uitdaging beter voelde en een merkbare reactie had op de herintroductie van gluten, is je pad naar genezing van een glutenintolerantie nog maar net begonnen. Na zes maanden zult u zich waarschijnlijk dramatisch beter voelen, zolang u ijverig bent om gluten buiten uw dieet te houden. Als uw lichaam negatief reageert op de glutenuitdaging, wilt u misschien specifieke tests voor coeliakie met uw arts bespreken.