Voeding

Hoe te weten of een glutenvrij dieet echt werkt


Volg een 100 procent glutenvrij dieet voor het beste resultaat.

Merk X afbeeldingen / merk X afbeeldingen / Getty afbeeldingen

Als je onlangs met een glutenvrij dieet bent begonnen en je je afvraagt ​​of het goed is, probeer dan je symptomen te volgen en wees geduldig. Als u coeliakie of een glutenintolerantie heeft, veroorzaakte de eiwitgluten nadelige effecten in uw lichaam. Soms merk je verbeteringen in je gezondheid binnen een paar weken na het starten van een glutenvrij dieet, maar soms duurt het zes tot 18 maanden voordat de darmen volledig zijn genezen, volgens The University of Chicago Celiac Disease Center.

1.

Volg een strikt glutenvrij dieet. Dit kan in het begin een beetje discipline vergen, maar het is de enige behandeling voor coeliakie of een glutenintolerantie. Het eten van zelfs een paar kruimels gluten kan ontstekingen in uw darmen en bijwerkingen bij gevoelige mensen veroorzaken.

2.

Noteer eventuele symptomen of bijwerkingen die u dagelijks ervaart in uw notebook. Voorbeelden hiervan zijn diarree, een opgeblazen gevoel, gas, hoofdpijn en pijn. Geef ook details over uw energieniveau, humeur, gewicht, honger en subtiele aspecten van uw dagelijkse gezondheid.

3.

Controleer uw gezondheidsdagboek en noteer eventuele wijzigingen of verbeteringen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u nu slechts een paar keer per week diarree krijgt, toen u het twee weken geleden dagelijks had. Dit is een duidelijke verbetering van uw toestand. Misschien heb je gemerkt dat je je 's ochtends energieker voelt of minder snel gefrustreerd raakt. Dit kunnen ook aanwijzingen zijn dat uw voedingswijzigingen helpen.

4.

Blijf uw gezondheidssymptomen dagelijks volgen en uw dagboek minstens één keer per week doornemen. Als u na een maand een strikt glutenvrij dieet geen verbeteringen of veranderingen ziet, maak dan een afspraak met uw zorgverlener om de situatie te bespreken.

Dingen nodig

  • notitieboekje
  • Pen

Tip

  • Een strikt glutenvrij dieet omvat het vermijden van alle tarwe, rogge, gerst, triticale en alle daarvan afgeleide ingrediënten. Het kan enige tijd duren om te leren welk voedsel veilig is om te eten. Als u tijdens deze aanpassingsperiode nog steeds een kleine hoeveelheid gluten eet, kunt u bijwerkingen ervaren. Noteer in je dagboek of je gluten hebt gegeten of denkt te hebben. Dit helpt u bij het correleren van bijwerkingen met gluteninname.

Waarschuwing

  • Het is mogelijk dat gluten ervoor zorgen dat je tekorten aan voedingsstoffen ervaart. Streef ernaar een goed uitgebalanceerd glutenvrij dieet te eten, inclusief veel hele voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, magere eiwitten, magere zuivelproducten, bonen en glutenvrije volle granen, om ervoor te zorgen dat u voldoende vitamines krijgt en mineralen.