Voeding

Is glutenvrij eten beter voor u dan regulier eten?


Glutenvrij eten is veel meer dan alleen tarwebrood verwijderen.

Zedcor in volle eigendom / PhotoObjects.net / Getty Images

Als u glutenintolerantie heeft, is glutenvrij eten absoluut beter voor u dan regulier voedsel dat gluten bevat. Voor de meerderheid van de mensen die geen glutenintolerantie hebben, zal een glutenvrij dieet waarschijnlijk geen gezondheidsvoordelen opleveren en het risico op tekorten aan voedingsstoffen verhogen. Alleen glutenvrij voedsel eten kan ook duur en tijdrovend zijn.

Gluten

Gluten bestaat uit eiwitten die van nature voorkomen in alle tarwevariëteiten, rogge en gerst. Gluten helpt brood rijzen en geeft gebakken goederen structuur en taaiheid. Voedselfabrikanten gebruiken het als stabilisator om voedsel een steviger textuur te geven en te voorkomen dat emulsies uit elkaar gaan.

Gluten allergie

Bij mensen met coeliakie veroorzaakt de meest ernstige vorm van glutenintolerantie het eten van zelfs kleine hoeveelheden gluten het immuunsysteem van het lichaam en kan het de bekleding van de dunne darm beschadigen. Coeliakie kan een breed scala aan symptomen veroorzaken en de opname van vitamines en mineralen belemmeren. Een artikel in het "BMC-medicijn" van februari 2012 merkte op dat nieuwer bewijs suggereert dat een onbekend aantal mensen glutengevoeligheid kan hebben, een mildere vorm van glutenintolerantie die symptomen kan veroorzaken maar de darmen niet beschadigt. Medische tests kunnen coeliakie detecteren, maar geen glutengevoeligheid. Als je vermoedt dat je een probleem met gluten hebt, is het van cruciaal belang om een ​​arts te raadplegen voordat je glutenvrij gaat, zodat je volgens coeliakiecentrum van de Universiteit van Chicago kunt worden getest op coeliakie.

Glutenvrij voor gewichtsverlies

Sommige voorstanders van glutenvrije diëten beweren dat het vervangen van glutenvrij voedsel door regulier voedsel je kan helpen af ​​te vallen en je energie te stimuleren. Hoewel sommige mensen wel afvallen met een glutenvrij dieet, is het meestal omdat ze koolhydraatrijk voedsel zoals brood, bagels en gebakken desserts uitsnijden, volgens de Universiteit van Chicago. Anderen komen aan omdat sommige glutenvrije gebakken producten meer vetten en suikers kunnen hebben dan gewone gebakken producten.

Glutenvrij versus regulier voedsel

Omdat ze vaak worden gemaakt met eiwitarme meel, zoals rijstmeel, kunnen glutenvrije gebakken producten meer eenvoudige zetmelen en suikers en minder vezels bevatten dan gewone gebakken producten. Het gebruik van volle granen zoals bruine rijstmeel kan het vezelgehalte van glutenvrij voedsel verhogen. Regulier tarwebloem is verrijkt met foliumzuur en andere B-vitamines, en verrijkte broden en granen zijn een belangrijke bron van B-vitamines in de Verenigde Staten, volgens de Harvard Heart Letter. Veel glutenvrije voedingsmiddelen zijn niet verrijkt met B-vitamines.

Aanhankelijkheid

Een dieet van alleen glutenvrij voedsel is zeer beperkend. Je moet regelmatig brood en pasta's, veel snacks en de meeste gebakken desserts uit je dieet snijden. Bovendien kunnen voedingsmiddelen variërend van bier tot ijs gluten bevatten, wat betekent dat je de tijd moet nemen om voedseletiketten zorgvuldig te lezen. Glutenvrij voedsel is meestal ook duur. Als u niet gevoelig bent voor gluten, kan glutenvrij zijn een verspilling van tijd en geld zijn, volgens Dr. Daniel A. Leffler, directeur van klinisch onderzoek in het Celiac Center in Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, in de Harvard Heart Letter.