Voeding

Glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij dieet


Het verwijderen van gluten, zuivel en suiker uit het dieet kan de darm helpen genezen en een aantal chronische ziekten behandelen.

BananaStock / BananaStock / Getty Images

Het elimineren van gluten - te vinden in granen zoals tarwe, rogge en gerst - evenals zuivelproducten en suiker klinkt misschien moeilijk of zelfs sadistisch. Maar voor mensen die lijden aan ernstige auto-immuunziekten, kanker of chronische spijsverteringsstoornissen, kan het verwijderen van deze drie boosdoeners uit het dieet ontstekingen verminderen, helpen bij het genezen van een 'lekkende darm' - die optreedt wanneer de darmwanden meer doorlaatbaar worden vanwege chronische ontsteking - en gezondheid van het immuunsysteem bevorderen.

Leaky Gut Syndrome

Lek darm syndroom is de achteruitgang van het membraan dat scheidt wat door de darmen gaat van de rest van het lichaam. Volgens Chriss Kresser, L.Ac. kan het worden veroorzaakt door farmaceutische medicijnen, suiker en andere toxines, waaronder een eiwit dat wordt aangetroffen in gluten, gliadin genaamd. Wanneer grote moleculen door een permeabel darmmembraan reizen, kan het immuunsysteem worden geactiveerd, wat leidt tot een opgeblazen gevoel in de buik en in sommige gevallen auto-immuunziekten kan veroorzaken.

Gluten

Men denkt dat glutengevoeligheden ongeveer 6 procent van de bevolking beïnvloeden en coeliakie - een ernstige auto-immuunreactie op de inname van gluten - treft ongeveer 1 op 131 mensen of ongeveer 1 procent van de bevolking. Het verwijderen van gluten omvat het verwijderen van veel granen en de meeste bewerkte voedingsmiddelen, omdat ze verborgen gluten kunnen bevatten in ingrediënten zoals karamelkleur, bakpoeder, maltodextrine, citroenzuur en vele anderen, volgens Dr. Amy Myers, een expert op het gebied van glutenvrij dieet.

Zuivel

Zuivel is een van de meest voorkomende voedselgevoeligheden. Dit geldt met name voor mensen met een reeds bestaande glutengevoeligheid, omdat het zo vaak gepaard gaat met het lekkende darmsyndroom. Zelfs de Harvard School of Public Health beveelt zuivel niet aan als de ideale bron van calcium in de voeding vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet en mogelijke links naar kanker - calcium kan ook worden gevonden in voedingsmiddelen zoals donkergroen, bladgroenten en peulvruchten.

Suiker

Suiker speelt een directe rol bij het aantasten van de darmintegriteit door de microflora te verstoren en bij te dragen aan het lekkende darmsyndroom, volgens Kresser. Suiker is ook gekoppeld aan een aantal andere ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2 en obesitas, waardoor u een groter risico loopt op hart- en vaatziekten en kanker. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift "One", is suikerinname direct gekoppeld aan de prevalentie van diabetes buiten factoren zoals obesitas, sedentaire levensstijl en alcoholgebruik.

Snelle tips

Op een gluten-, zuivel- en suikervrij dieet kun je nog steeds een hele reeks verse groenten en fruit eten, volle granen zoals rijst en quinoa, noten, zaden en eiwitten zoals koudwatervis en grasgevoerd vlees. Een dieet zonder bewerkte voedingsmiddelen maakt het gemakkelijk om weg te blijven van verborgen bronnen van gluten, zuivel en suiker.