Sport

Maken golfgreepmaten het verschil?


Het kiezen van de juiste maat grips voor uw golfspel heeft invloed op uw score.

Jupiterimages / liquidlibrary / Getty Images

Je speelt waarschijnlijk de verkeerde maat grip, en het kost je vijf schoten per ronde. Dat is de conclusie van een studie uitgevoerd door "Golf Magazine". De studie ontkracht de theorie dat spelers met dikke handen dikke grepen moeten gebruiken, en golfers met kleine handen moeten dunne grepen gebruiken. Handgrootte is belangrijk bij de keuze van de grip, maar golfers moeten ook overwegen hoe ze slingeren en het type shot dat ze willen maken.

Grip maat Vs. Handmaat

"Golf Magazine" testte twee dozijn golfers en ontdekte dat de meeste spelers de verkeerde maatgrips op hun clubs hadden, ongeacht of ze op basis van de handgrootte waren gepast of niet. Voor het onderzoek brachten ze de handmaten van golfers overeen met grijpmaten op vijf ijzers. Na het slaan van schoten, zei 92 procent van de golfers dat ze de voorkeur gaven aan een andere grip op hun clubs dan de maat waarvoor ze waren uitgerust. Slechts 21 procent van de golfers maakt hun beste schoten - zoals bepaald door lanceringsmonitorgegevens - met de grips die momenteel in hun clubs liggen. Tweeënnegentig procent van de golfers in de studie sloeg hun beste schoten met een andere grip dan waarvoor ze waren gemeten en een andere grip dan ze momenteel gebruikten.

Dikkere grepen

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een grotere grip dan je standaard voor je club zou kunnen kiezen, volgens apparatuuruitgever James Achenbach van de "Golfweek". Hij citeert grote handen als een reden. Hij merkt echter op dat golfers met artritis of andere handaandoeningen vaak grepen tussen een zestiende tot een achtste centimeter groter vinden om gemakkelijker vast te houden, omdat de dikte de schok van de impact absorbeert. Grotere handgrepen kunnen ook helpen haken te voorkomen door handactie in het botsingsgebied te verminderen. Spelers die graag in de club stikken, kunnen grote grips vinden die hen helpen de club te besturen wanneer ze hun handen lager op het handvat plaatsen.

Dunnere grepen

De meeste amateur-golfers worstelen op een bepaald moment in hun golfleven met een schijfje. Als dat de huidige status van je game beschrijft, kunnen dunnere grips dan die je momenteel gebruikt, helpen die fout te verhelpen. De dunnere handgrepen verminderen de spanning in uw vingers, handen en polsen. Hiermee kun je meer handactie gebruiken terwijl je door het botsingsgebied slingert. U zult het gemakkelijker vinden om het slagvlak van open naar vierkant of zelfs enigszins gesloten te draaien. Mogelijk moet u ook uw swingtechniek verbeteren om te profiteren van een gripverandering.

Grips kiezen

De "Golf Magazine" -studie concludeerde dat golfers shots moeten maken met verschillende grepen om de grootte te vinden die helpt de beste shots te produceren. Door ballen te raken met een lanceermonitor die clubhoofdsnelheid, balsnelheid en andere impactfactoren meet, weet je zeker welke grip bij jouw spel past. Gewoon een nieuwe greep uitglijden die dezelfde club misschien niet werkt, vond de studie. Grotere grepen zorgen ervoor dat clubs lichter aanvoelen, dus het kan nodig zijn dat een professionele of ervaren clubfitter van PGA swinggewichten aanpast voordat u de beste match vindt.